„Mobilizare fara precedent pentru salvarea Agerpres”. Directorul Agerpres, numit de PSD, ataca in forta un ministru PSD

news

Senatul ar putea dezbate si vota, luni, propunerea legislativa pentru completarea Legii 19/2003 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Presa AGERPRES, prin care se propune demiterea directorului general in cazul respingerii de catre Parlament a Raportului anual de activitate al institutiei.

Actul normativ este inscris pe ordinea de zi a plenului de luni. Proiectul de lege a fost initiat de senatorii PSD Lucian Romascanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Cretu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu si Liviu-Lucian Mazilu.

„Mobilizare fara precedent pentru salvarea #AGERPRES! Reporters sans frontieres / Reporters Without Borders / RSF, European Center for Press and Media Freedom ActiveWatch (membra a Retelelor Reporteri fara Frontiere si IFEX) Sindicatul Roman al Jurnalistilor – Romanian Trade Union of Journalists MediaSind (membru al Federatiei Internationale a Jurnalistilor), Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI
si Conventia Organizatiilor de Media cer senatorilor sa nu voteze politizarea AGERPRES!

(….) Presa publica din Romania trece prin ceea ce este probabil cea mai dificila perioada de dupa 1989, fiind la un pas de transformarea in birou de presa al puterii politice, oricare ar fi aceasta. Libertatea editoriala a presei publice reprezinta un pilon al democratiei care trebuie pastrat daca ne dorim o societate corect informata. Independenta editoriala trebuie pastrata, nu „reformata” sau „restructurata”.

Demiterea conducerii AGERPRES fara luarea in considerare a unor minime criterii de performanta reprezinta semnalul direct al politizarii institutiei. Intentia de politizare a fost clara in momentul in care cei cativa membri ai Comisiei de Cultura prezenti la dezbaterea raportului asupra acestui proiect de lege au votat IMPOTRIVA introducerii criteriilor de performanta ca baza a analizei activitatii Agentiei, lasand soarta AGERPRES la mana votului pe criterii politice. AGERPRES trebuie sa isi continue drumul pe calea evolutiei si pentru asta trebuie respins acest proiect de lege nociv”, a scris directorul Agerpres, Alexandru Giboi, pe Facebook.

Comisia pentru cultura a Senatului a dat, pe 11 octombrie, in unanimitate, raport favorabil propunerii legislative.

„Am mers pe propunerea colegilor din comisie ca si in cazul Agentiei Nationale de Presa sa mergem pe criterii care exista deja la Televiziunea Romana si la radioul public. Atunci cand lucrurile par sa nu se indrepte in directia buna acolo, Parlamentul se poate uita pe raport si poate lua o decizie in privinta directorului general”, a declarat presedintele comisiei, Radu Cosmin Preda, la finalul sedintei.

Prezent la lucrarile comisiei, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a aratat ca nu sustine modificarea legislativa propusa.

„Consideram ca, in acest moment, nivelul de control exercitat asupra Agentiei Nationale de Presa AGERPRES este mai mult decat suficient. Vorbim de o institutie de presa si alaturarea celor doua notiuni — de control si de presa — nu consideram ca este foarte benefica nici dezvoltarii presei, nici libertatii de exprimare la modul general”, a subliniat el.

De asemenea, Giboi a subliniat ca sunt foarte multe aspecte privind legea AGERPRES care trebuie discutate si imbunatatite, „aduse in 2017, nu trimise inapoi in 1990”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: