externe

Mobilizarea impotriva reformei pensiilor: Consiliul Europei este ingrijorat de „folosirea excesiva a fortei” in Franta

Utilizarea fortei de catre politia franceza in timpul demonstratiilor din ultimele zile ridica intrebari la nivel european. Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, s-a declarat ingrijorata, vineri, de „folosirea excesiva a fortei” fata de manifestantii impotriva reformei pensiilor, potrivit Franceinfo.

„Au avut loc incidente violente, dintre care unele au vizat politia”, a recunoscut comisarul intr-un comunicat de presa. „Dar actele sporadice de violenta ale unor manifestanti (…) nu pot justifica folosirea excesiva a fortei de catre agentii statului”, a continuat ea. „Nici aceste acte nu sunt suficiente pentru a-i priva pe protestatarii pasnici de exercitarea dreptului la libertatea de intrunire”.

Ministrul de interne, Gerald Darmanin, a anuntat, vineri, deschiderea a 11 anchete judiciare cu privire la presupusele violente politienesti comise in ultima saptamana in timpul manifestatiilor. „Se poate ca, individual, politistii si jandarmii, adesea sub influenta oboselii, sa comita acte care nu sunt conforme cu ceea ce li s-a predat la pregatirea fizica si la etica”, a recunoscut ministrul de Interne, Gerald Darmanin, vineri, spunand ca, „in aceste cazuri, vor fi sanctionati”.

441 de politisti si jandarmi au fost raniti, joi, in timpul protestelor impotriva reformei pensiilor, a anuntat Gerald Darmanin, si 457 de persoane au fost arestate.

Cinci persoane se afla in custodia politiei dupa incendiul din fata primariei din Bordeaux. Incendiul a durat aproximativ cincisprezece minute si a avariat usa masiva de lemn a cladirii, inainte de a fi stins de pompieri. Unul dintre suspecti, care a fost vazut „aruncand un cos de gunoi pe foc” pentru a-l alimenta, a fost arestat vineri si plasat in custodia politiei pentru „daune si distrugeri agravate de incendiu”, a precizat procuratura.

Emmanuel Macron nu schimba decizia. A doua zi dupa cea de-a noua zi de mobilizare impotriva reformei pensiilor, „tara nu poate fi oprita”, a asigurat seful statului, vineri, in marja unui summit european de la Bruxelles. „Mergem inainte”, a insistat el, fara a se abate de la strategia sa privind aceasta reforma extrem de contestata.

Vizita de stat a lui Charles al III-lea „va fi reprogramata cat mai curand posibil”. Palatul Elysee a anuntat, vineri, amanarea vizitei regelui, programata initial pentru 26-29 martie, „tinand seama de anuntarea, ieri, a unei noi zile nationale de actiune impotriva reformei pensiilor, marti, 28 martie. Decizia a fost luata de guvernele francez si britanic, dupa o discutie intre presedintele Republicii si Rege.

Directia Generala a Aviatiei Civile a cerut companiilor aeriene sa anuleze 33% din zborurile lor de duminica de pe aeroportul Paris-Orly si la 20% luni, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian impotriva reformei pensiilor. In Lyon-Saint-Exupery si Marsilia-Provence, 20% dintre zboruri sunt afectate duminica. In Marsilia, companiile sunt, de asemenea, invitate sa anuleze luni un zbor din cinci.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

4 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

2 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

4 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

4 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

5 ore ago