Mocanita de pe Valea Hartibaciului este din nou in miscare, are o locomotiva din UK. CFR a refuzat sa ajute cu o locomotiva cu aburi

news

Mocanita Sibiu

Mocanita de pe Valea Hartibaciului va incepe din nou sa circule, pentru prima data in ultimii o suta de ani. Mocanita a primit o locomotiva cu abur din Marea Britanie si va porni sambata din Gara Cornatel.

Adusa din Marea Britanie cu TIR-ul, locomotiva englezeasca a ajuns la Sibiu, din cauza celor de la CFR care nu le-a pus la dispozitie celor de la Asociatia Prietenii Mocanitei, una din locomotivele cu abur care sunt in muzeul din Depoul CFR, scrie Ora de Sibiu.

“Lumea se intreaba de ce aducem tocmai din Anglia si nu le folosim pe ale noastre. De trei ani am hartie la Ministerul Transporturilor sa ne dea (o locomotiva din Depou), nu numai ca nu am primit niciun raspuns, desi revenim in fiecare an la ei, nu am primit nici macar numar de inregistrare. Prefera sa le lase sa rugineasca.

(…) Fara presiune publica nu o sa se miste ceva. Este imposibil de la noi (sa aducem locomotiva n.r.). Noi anii trecuti am tot luat din Romania, acum au venit prietenii nostri englezi si au spus: va dam noi, daca ai vostri nu vi le dau pe acelea care au circulat”, a declarat, Mihai Blotor, cel care a pus pe sine mocanita sibiana.

“Vedeta celei de-a opta editii a Zilelor Mocanitei a sosit, si nu de oriunde, ci tocmai din Anglia! Este pentru prima data in peste 100 de ani cand o locomotiva cu abur englezeasca paseste pe sol Romanesc, dupa cele aduse pentru prima cale ferata din Principatele Romane (Bucuresti – Giurgiu), dintre care in prezent se mai pastreaza una singura, locomotiva Calugareni la Muzeul CFR. Va tracta trenurile la cele 10 curse din acest weekend in gara Cornatel din judetul Sibiu si se asteapta sa fie admirata!”, au anuntat “Prietenii Mocanitei”, pe pagina oficiala de Facebook.

Calea ferata ingusta Sibiu-Agnita este de fapt doar jumatate din fosta linie care unea Sighisoara de Sibiu, prin Agnita. Construita intre anii 1895-1910, Mocanita a circulat pe intreaga sa lungime pana in anul 1965, cand sectorul Sighisoara-Agnita se desfiinteaza, in 2001 inchizandu-se si restul liniei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: