Mocnesc noi rascoale in Afganistan. Sedinta la moschee: „Ii vom alunga pe talibani din oras daca nu reusesc sa ne asigure securitatea”

externe

Locuitorii din Khaja Ghar, Afganistan, s-au strans in moscheea din oras la o sedinta, profund nemultumiti de modul in care sunt condusi de talibani. Ei au anuntat ca ii vor „alunga” pe talibani din oras daca nu reusesc sa stopeze jafurile si hotiile.

„Dupa ce hotii au furat 150 000 de afgani de la Najibullah, un schimbator de bani din districtul Khaja Ghar din provincia Takhar, oamenii s-au adunat intr-o moschee si au spus ca, daca talibanii nu pot asigura securitatea oamenilor, ii vom alunga din oras”, anunta un corespondent de presa aflat in Afganistan.

Intre timp, talibanii se confrunta si cu atacuri teroriste din partea jihadistilor ISIS. Gruparea jihadista Statul Islamic in Afganistan (SI-K) a revendicat atacuri comise sambata si duminica impotriva talibanilor in orasul afgan Jalalabad, potrivit organului sau de propaganda Amaq, citat de AFP.

Aceasta a afirmat in doua comunicate ca este autoarea a „trei atentate cu bomba distincte” care au vizat trei „vehicule ale talibanilor” sambata la Jalalabad, iar apoi un alt „atac cu bomba” duminica impotriva „unui vehicul al talibanilor” in acest mare oras din estul Afganistanului.

Jalalabad este capitala provinciei Nangarhar, principalul bastion al gruparii Statul Islamic in Afganistan, rival al talibanilor, care a revendicat atacul sangeros in care si-au pierdut viata peste 100 de persoane in aeroportul din Kabul la 26 august.

Acestea sunt primele atentate sangeroase comise dupa retragerea trupelor americane din tara la 30 august, dupa 20 de ani de prezenta militara.

Cele trei explozii de sambata au ucis cel putin doua persoane si au ranit altele 20, conform unui responsabil taliban, sub rezerva anonimatului. Un alt oficial al Departamentului Sanatatii din Nangarhar a informat despre 3 morti.

Cel putin unul dintre atentate a vizat o masina a politiei talibanilor.

Duminica, un vehicul care transporta combatanti talibani a fost tinta altui atac, potrivit media locale.

Mai multi talibani au fost transportati la spital dupa explozia care s-a produs la o rascruce de drumuri, dintre care unul ducea spre Kabul, au relatat martori citati de presa locala.

Atacurile ilustreaza situatia precara a securitatii in tara, unde noul regim sa readuca pacea si stabilitatea dupa mai mult de patru decenii de razboi, comenteaza AFP.

Mai mult despre:

Comentarii: