Model pentru PSD. Cum reuseste guvernarea de la Varsovia sa isi subordoneze justitia

news

Guvernul polonez a aprobat, marti, un proiect legislativ prin care parlamentul ar obtine puteri sporite in numirea judecatorilor, masura pe care Consiliul National al Magistraturii polonez (KRS) si Avocatul Poporului o considera o incalcare a principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, transmite Reuters, citata de Agerpres.

In pofida apelurilor din partea judecatorilor si a activistilor pentru drepturile omului, opozitia nu a reusit sa organizeze pana acum vreun protest public important contra acestui proiect legislativ, reflectand nemultumirea polonezilor fata de un sistem in care chiar si procesele judiciare pentru cazuri simple pot dura ani.

”Societatea trebuie sa-si exercite controlul asupra tuturor puterilor”, a declarat adjunctul ministrului justitiei polonez Marcin Warchol, cu referire la puterile legislativa, executiva si judecatoreasca.

”Tribunalele sunt una dintre cele trei puteri, nu o putere superioara, care le revine cetatenilor, natiunii”, a adaugat el.

Daca va fi aprobata de parlament si promulgata de presedinte, legea va avea ca rezultat incheierea mandatelor actualilor membri ai Consiliului National al Magistraturii polonez si va oferi parlamentului puterea de a alege 15 dintre cei 25 de membri ai acestui consiliu.

KRS are puteri extinse in numirea judecatorilor, iar membrii sai sunt alesi in mare parte de judecatori din randurile lor pentru un mandat de patru ani.

Dupa ce a castigat alegerile din 2015, partidul nationalist ‘Lege si Justitie’ (PiS) a trecut biroul procurorului general si presa publica sub controlul direct al guvernului.

Intr-un comunicat de presa, KRS a subliniat ca noul proiect de lege ar incalca constitutia si ar reprezenta ‘un pericol real pentru statul de drept, dar si pentru drepturile omului si libertatile cetatenilor’.

Avocatul Poporului din Polonia, Adam Bodnar, le-a cerut polonezilor sa sprijine judecatorii in fata schimbarilor propuse de executiv, modificari care in opinia sa sunt menite sa subordoneze politicienilor Consiliul National al Magistraturii. ”Repet: astazi judecatorii au nevoie de sprijinul nostru, al societatii. Nu trebuie sa ii lasam singuri la bunul plac al politicienilor”, a spus Bodnar.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: