„Modelul chinez”: 15 ani de inchisoare pentru un jurnalist pentru ca a „denigrat” Partidul Comunist. Plus amenda 1 milion euro

externe

Un jurnalist chinez, care – potrivit justitiei – a denigrat atat Partidul Comunist, la putere, cat si guvernul, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare, transmite vineri AFP, citata de Agerpres.

Bloggerul Chen Jieren, fost angajat al oficiosului Ziarul Poporului, a fost condamnat joi de tribunalul popular din comitatul Guiyang, din provincia Hunan (centru), a anuntat instanta intr-un comunicat difuzat online.

Jurnalistul a fost condamnat pentru incitare la revolta, extorcare, comert ilegal si coruptie, potrivit tribunalului, care i-a aplicat si o amenda de 7 milioane de yuani (aproape un milion de euro).

Tribunalul a stabilit ca, incepand cu anul 2015, condamnatul a difuzat pe retelele sociale „informatii false” in scopul de a obtine prin santaj bani de la persoanele vizate de articolele sale. Totodata, el „a atacat si a denigrat Partidul si guvernul, organele judiciare si personalul lor”, potrivit curtii.

Intr-un comunicat, asociatia Chinese Human Rights Defenders (CHRD) a cerut Beijingului eliberarea imediata a jurnalistului. Potrivit CHRD, Chen Jieren, impreuna cu mai multi apropiati ai sai, a fost arestat in vara lui 2018 la scurt timp dupa ce a difuzat pe site-ul sau articole in care acuza de coruptie responsabili locali.

Potrivit aceleiasi surse, jurnalistul lucrase anterior pentru Cotidianul tineretului, Cotidianul Beijingului si Cotidianul poporului, organ al partidului la putere.

„Pedeapsa severa aplicata lui Chen reprezinta un avertisment clar pentru bloggerii independenti si pentru jurnalistii-cetateni”, a comentat CHRD.

Potrivit organizatiei Reporteri fara Frontiere (RSF), China ocupa pozitia 177 din 180 in clasamentul privind libertatea presei la nivel mondial.

Mai mult despre:

Comentarii: