Modelul Maia Sandu. Ana Birchall cere ANI sa verifice averea Liei Savonea, asa cum se intampla acum in Moldova cu averile tuturor judecatorilor

news

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, solicita ANI sa verifice declaratia de avere a Liei Savonea, membra a CSM. Ea da ca exemplu in acest caz un caz din Republica Moldiva in care un judecator a fost dat afara si inculpat penal pentru „imbogatire ilicita”.

„Bravo, Maia! Bravo, doamna presedinta! Mi-as dori sa vad si la noi asa ceva! Apropo, oare cat timp ii mai trebuie Autoritatii pentru Integritate din Romania sa verifice declaratia de avere a doamnei Savonea de exemplu…. stiti voi care… aceeasi Savonea care dorea sa modifice legea astfel incat declaratiile de avere sa ii fie la secret… eforturi dejucate de mine cat eram ministrul justitiei, decizie care a suparat-o foarte tare pe dna Savonea si compania!”, a transmis Birchall, marti.

Autoritatea Nationala de Integritate (ANI) din Republica Moldova a emis act de constatare pe numele unui judecator din cadrul Judecatoriei Chisinau in care este evidentiata o diferenta substantiala nejustificata intre averea dobandita si veniturile nete obtinute de catre judecator. ANI arata ca judecatorul detine un apartament de lux in valoare de 1.330.000 de lei moldovenesti (63.000 euro) a carui achizitie nu o poate justifica.

ANI s-a autosesizat in baza unei investigatii jurnalistice  in care se relata ca judecatorul ar detine un Penthouse in centrul capitalei, al carui pret ar depasi suma de peste 120.000 de euro, pe care nu l-ar fi declarat, dar a fost surprins deseori cu automobilul in apropierea acestei locatii.

„Au fost audiate mai multe persoane, figuranti ai subiectului privind proprietatea acestui imobil, unul dintre care este si un cetatean din stanga Nistrului. Astfel, din probatoriul acumulat, rezulta ca datorita relatiilor de prietenie dintre mama judecatorului si persoana din regiunea transnistreana, aceasta a fost utilizata in calitate de persoana interpusa, ca urmare a faptului ca locuieste in zona necontrolata de autoritatile Republicii Moldova, in scopul de a camufla tranzactia in folosul judecatorului. La aceasta concluzie s-a ajuns din probele si informatiile invocate in investigatia jurnalistica, ‘unde masina poate fi vazuta practic zilnic in preajma blocului’, inclusiv si materialul fotografic, alegatiile martorului audiat, care preciza ca judecatorul a fost vazut impreuna cu mama acestuia si personal la adresa indicata”, se arata in constatarile ANI, citate de TV8 Moldova.

De asemenea, in baza platilor pentru serviciile prestate, efectuate cu regularitate de pe cardul salarial detinut, s-a constatat ca judecatorul este beneficiarul final al imobilului din centrul capitalei. Totodata, inspectorul a analizat veniturile obtinute in mod oficial si a identificat ca judecatorul nu detinea suma necesara pentru a intra in posesia imobilului dat. Respectiv, sursa provenientei sumelor banesti este una necunoscuta.

In context, inspectorul de integritate a stabilit aceasta diferenta substantiala de peste 1,3 milioane de lei moldovenesti  manifestata prin detinerea apartamentului, fapt pentru care va solicita eliberarea din functie a magistratului si sesizarea Procuraturii Generale pentru savarsirea de catre acesta a infractiunii privind imbogatirea ilicita.

Ulterior, Procuratura Anticoruptie a informat ANI ca la data de 21 iulie a initiat o cauza penala pe numele judecatorului.

Citeste si: Revolutia anticoruptie din Moldova. Maia Sandu: „Averile tuturor judecatorilor si procurorilor vor fi verificate. Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat saptamana trecuta ca in perioada urmatoare toti judecatorii si procurorii vor fi evaluati in functie de modul in care si-au dobandit averile si de deciziile pe care le-au luat in ultimii ani. „Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”, a subliniat Sandu.

„Am ajuns sa avem o majoritate parlamentara care isi asuma sarcini si actiuni foarte necesare pentru tara si anume curatarea institutiilor statului de elemente corupte, consolidarea capacitatii institutiilor statului, asa incat statul sa protejeze cetatenii, sa le asigure conditii normale de munca, sa le asigure conditii normale de viata”, a declarat Maia Sandu intr-un interviu pentru Moldova 1.

Ea anuntat ca toti judecatorii si procurorii vor fi evaluati in perioada urmatoare, in cateva luni urmand sa se faca curatenie in principalele institutii judiciare.

„Cu instantele cele mai importante trebuie sa se intample in cateva luni. Vorbim de Curtea Suprema de Justitie, de procuratura anticoruptie, in cateva luni trebuie sa fie finalizata aceasta evaluare. Evaluarea se face dupa doua criterii principale. Primul tine de avere, daca judecatorul, procurorul poate sa faca dovada provenientei legale a averilor. Daca nu poate, e clar ca averea a fost castigata in mod ilegal. Si doi, calitatea deciziilor. Se ia un numar de ani si se examineaza deciziile care au fost date de acest procuror sau judecator. Dupa aceste doua criterii pirncipale se ia decizia: ramane omul in sistem sau nu. Si asa se elimina din sistem oamenii corupti.

Intrebata despre faptul ca cei eliminati vor contesta deciziile in instanta si se vor intoarce, Maia Sandu a raspuns: „Nu va ajunge in instanta de judecata. Exista o modalitate de apel, dar ea se formeaza din judecatorii care au trecut de evaluare. Acest proces de curatare este perfect legal, in Albania a dat dreotate celor care au curatat sistemul, nu celor care au fost curatati”.

„Vrem sa scoatem din sistem toti judecatorii corupti, indiferent cum se numesc, indiferent de unde vin. Refoma justitiei o pot face doar oamenii cinstiti. Noi pana acum, la guvernare, nu am avut suficienti oameni cinstiti, am avut doar strategii frumoase si coruptia a continuat sa infloreasca. Cand oamenii sunt cinstiti nu mai are cine sa-i santajeze”, a subliniat Maia Sandu.

„Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”, a mai spus taios presedintele.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: