Modestie exemplara. Interviu cu politistul extraordinar de la Omoruri Bucuresti pe care Carmen Dan a vrut sa-l dea afara: „Vin cu placere la munca”

news

Comisarul-sef al sectiei Omoruri din Capitala, Radu Gavris, a oferit un interviu pentru ziare.com in care prezinta cateva dintre detaliile muncii sale. El este foarte respectat de catre ceilalti politisti intrucat din 2011 nu i-a scapat niciun criminal, toatat cazurile de omor fiind rezolvate.

Pentru temeinicia din cazul Gigina a primit pe cap 3 controale, chiar in timp ce tot serviciul gafaia sub presiunea dosarului Colectiv. Pentru ca s-a opus public mutilarii Codului de Procedura Penala, ministrul Carmen Dan i-a cerut demisia, ceea ce a starnit in Politie un val de revolta comparabil doar cu o scadere de salarii, aminteste jurnalista Ioana Ene Dogioiu, autoarea interviului.

Iata cateva pasaje din interviu:

– Intr-un an, la Bucuresti sunt cam 30 de omoruri si 70 de tentative. Adica suntem undeva la media europeana a omorurilor comise in capitale, chiar putin sub ea.

– Interesant este ca in anii 90-91 aveam cam 70 de omoruri si 30 de tentative. Cea mai probabila explicatie pentru inversarea cifrelor este imbunatatirea sistemului de acordare a primului ajutor.

– 70% dintre omoruri si tentative sunt comise intre persoane care se cunosc, soti, iubiti, prieteni, colegi, vecini. 60% pe fondul bauturii, mai rar droguri. Sunt apogeul unor stari conflictuale mai vechi. Am avut recent un schimb de experienta cu colegii din Berlin si am vazut ca si acolo lucrurile stau cam la fel. Am avut o tentativa de omor in care doi vecini s-au injughiat pentru ca unul schimbase de doua ori becul pe platforma comuna si celalalt niciodata. Pe locul al doilea sunt crimele comise pentru furt. Rar avem crime la comanda, precum Proca Vitalie.

– Pana la decizia CCR am avut sprijin tehnic de la SRI. De atunci nu mai avem. Important e sa reactionezi foarte repede. Daca in primele 24-48 de ore nu desfasori principalele activitati, pierzi 70% din probatoriu. Si de obicei faptele sunt sesizate seara sau noaptea cand revine lumea de la serviciu. Fara limba de lemn, este esential ca toate componentele implicate intr-o ancheta sa comunice intre ele. Degeaba colegul meu de politie judiciara afla ca un om si-a auzit vecinul amenintand ca isi va injughia sotia, daca nu le comunica informatia celor de la fata locului care sa caute cutitul, care la randul lor sa le comunice celor care fac investigatii in spatiile adiacente unde putea fi aruncat cutitul.

– Cati membri are echipa? 21 de ofiteri care lucreaza pe omoruri si alti 21 care se ocupa de mortile suspecte, care sunt cu sutele. Acum avem in lucru cam 1.700 de morti suspecte. Cu tot cu mine si o secretara, suntem 44.

Ce spune despre cazul politistului pedofil, de care Carmen Dan s-a folosit pentru a-i cere demisia

Ati fost si in cazul politistului pedofil. De ce l-ati prins atat de greu? Prima actiune a fost in 2012.

In 2012 a mai fost o agresiune in lift asupra unor copii, dar atunci nu am primit nicio informatie privind identitatea lui, nu exista nicio baza de date. Dar nu as vrea sa discut prea multe despre un caz care e in lucru inca.

Ati fost criticati pentru lentoare.

Noi am luat cazul sambata dimineata si duminica dupa-amiaza stiam cine e autorul.

Cate achitari au fost pronuntate in dosare instrumentate de dvs?

Un barbat trimis in judecata pentru doua fapte a fost achitat pentru una si condamnat pentru cealalta la 30 de ani de inchisoare. Atat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: