Modificari majore la Parchetul General si DNA. Tudorel Toader a anuntat ce contine ordonanta de urgenta

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni, dupa sedinta de Guvern, care sunt principalele modificari prevazute in ordonanta de urgenta pe justitie.

– Nu am mers la Comisia de la Venetia pentru a negocia ordonanta de urgenta. Nu am mers la sediul Comisiei de la Venetia pentru a lua aprobare. Nu am mers fara o prealabila dezbatere cu decidentii din tara.

– Principalele modificari: In primul rand se mareste vechimea necesara pentru vechimea in magistratura pentru cei care vor dobandi functiile de conducere de la Parchetul General, DNA si DIICOT. Vechimea minima va fi de 15 ani.

– In al doilea rand, la Ministerul Justitiei cand se fac acele interviuri pentru a propune diferitele candidatutio p[entru procuriii de nivel inalt, Comisia de la venetia ne recomanda sa dam dovada de mai multa transparenta.

– Atat la DIICOT cat si la DNA creste vechimea in profesie pentru a accede. Va fi de 10 ani

– O alta prevedere care starnit multa dezbatere, dupa parerea mea inutila. Comisia de la Venetia a retinut faptul ca cei doi reprezentanti ai societatii civile in CSM nu au drept de vot. Si ne scrie cat de necesar e sa participe cu drept de vot. Am inteles care e dezinformare, cat scrie Constitutia ca participa cu drept de vot la plen. (…) Ca sa fie limpede si pentru cine nu vrea sa inteleaga, reprezentantii societatii civile participa cu drept de vot la plenul CSM

– MJ poate sesiza IJ pentru a vedea daca exista indiciile unei abateri disciplinare de catre procurori. De ce am considerat necesara aceasta solutie: prin raportare la 132 din Constitutie, procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea MJ. Autoritate ar fi pur declarativa daca nu ai putea interveni daca se realizeaza abateri comportamentale ale procurorilor.

– O alta modificare se refera la CSM. Membrii CSM pot fi revocati daca isi pierd increderea celor care i-au ales. Increderea e un factor de natura subiectiva care nu poate fi cuantificat.

– O alta modificare se refera la amanarea intrarii in vigoare pana la 30 iunie 2019. Avem textul de lege care interzice magistratilor sa fie detasati. Avem un principiu ca mandatele in curs nu pot fi afectate. Speranta mea ar fi sa subliniati diferenta de a detasa pe viitor si a mentine pe cineva detasat. Exemplific prin faptul ca CSM a dat o hotarare care stabileste ca detasarile in curs se mentin pana la data finalizarii lor. Sigur ca avem de la MJ asimilati magistrati care sunt detasati in alte demnitati publice.

– Amanarea pensionarii anticipate pana la finele lui 2019. Comisia de la Venetia spune ca ar fi o problema, inteleg ca ar fi aproape 2100 de magistrati care ar avea vocatie la pensionare. Propunerea a venit de la CSM. Pentru a tine echilibrul intre dorinta unor magistrati, de a respecta decizia CCR, de a raspunde preocuparilor Comisiei de la Venetia s-a propus si adoptat solutia amanarii pana la finele lui 2019.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: