Modulul japonez SLIM functioneaza si dupa a treia noapte lunara (minus 170 grade C), desi nu a fost construit pentru a supravietui unei nopti lunare de cateva saptamani

externe

slim, modul lunar, japonia

Primul modul de aselenizare al Japoniei a supravietuit unei a treia nopti lunare geroase, a declarat miercuri agentia spatiala japoneza, JAXA, dupa ce a primit o imagine de la dispozitiv la trei luni dupa ce acesta a ajuns pe Luna, relateaza Associated Press.

Agentia japoneza de explorare aerospatiala a anuntat ca sonda lunara a raspuns la un semnal de pe Pamant marti seara, confirmand ca a supravietuit unei alte nopti lunare de cateva saptamani.

Temperaturile pot scadea pana la minus 170 de grade Celsius in timpul unei nopti lunare si pot creste pana la aproximativ 100 de grade Celsius in timpul unei zile lunare.

Sonda, Smart Lander for Investing Moon, sau SLIM, a ajuns pe suprafata lunara la 20 ianuarie, Japonia devenind astfel a cincea tara care a reusit sa plaseze cu succes o sonda pe Luna. La 20 ianuarie, SLIM a aselenizat in mod gresit, panourile sale solare fiind initial incapabile sa se orienteze catre soare, si a trebuit sa fie oprita, dar a fost pornita cand soarele a rasarit opt zile mai tarziu.

SLIM, care a fost insarcinata sa testeze tehnologia japoneza de aselenizare precisa si sa colecteze date si imagini geologice, nu a fost proiectata pentru a supravietui noptilor lunare.

JAXA a declarat pe platforma de socializare X ca functiile cheie ale SLIM functioneaza in continuare, in ciuda ciclurilor dure repetate de schimbari de temperatura. Agentia a precizat ca intentioneaza sa monitorizeze indeaproape deteriorarea landerului.

Oamenii de stiinta spera sa gaseasca indicii despre originea Lunii prin compararea compozitiilor minerale ale rocilor lunare cu cele de pe Pamant.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: