Mohammad Ibrahim Bazzi, un finantator cheie al gruparii teroriste Hezbollah, poate fi extradat in SUA (Curtea de Apel, decizie nedefinitiva)

news

Mohammad Ibrahim Bazzi, aflat pe lista celor mai cautati teroristi din lume, poate fi extradat in SUA, a decis marti Curtea de Apel Bucuresti. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata in apel.

Barbatul, care are dubla cetatenie, libaneza si belgiana, era unul dintre finantatorii cheie ai gruparii teroriste Hezbollah. Statele Unite au oferit o recompensa de 10 milioane de dolari pentru orice informatie care poate duce la capturarea sa.

Potrivit Arab News, acesta a fost arestat la sfarsitul lunii februarie in Bucuresti.

Procurorul american Breon Peace din Brooklyn a declarat ca SUA au solicitat extradarea lui Bazzi.

„Mohammad Bazzi a crezut ca ar putea muta in secret sute de mii de dolari din Statele Unite in Liban fara a fi detectat de fortele de ordine”, a spus Peace intr-un comunicat. „Arestarea de astazi dovedeste ca Bazzi a gresit.”

Oamenii legii romani l-au retinut pe Bazzi dupa ce acesta a sosit la Bucuresti, potrivit comunicatului care a anuntat arestarea sa.

Decizia Curtii de Apel

Solutia pe scurt: Sentinta penala nr. 58/F – Admite sesizarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. In baza art. 52 alin. 1 lit. c din Legea nr. 302/2004, republicata, constata ca sunt intrunite conditiile extradarii. In baza art. 52 alin. 3 din Legea nr. 302/2004, republicata si art.1 din Tratatul de extradare dintre Romania si Statele Unite ale Americii, semnat la Bucuresti la 10 septembrie 2007, ratificat de Romania prin Legea nr. 111/2008, admite cererea de extradare formulata de autoritatile judiciare din Statelor Unite ale Americii.

Dispune extradarea si predarea, catre autoritatile judiciare din Statele Unite ale Americii, a persoanei extradabile MOHAMAD IBRAHIM BAZZI (date) fata de care a fost emis mandatul de arestare la data de 27.01.2023 de catre Tribunalul Districtual al Statelor Unite ale Americii pentru Districtul de Est al Statului New York, in vederea urmaririi pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni: conspiratie la efectuarea de tranzactii ilegale care implica un terorist global special desemnat, cu incalcarea prevederilor Sectiunii 1705 din Titlul 50 din Codul Statelor Unite pentru care pedeapsa maxima este de 20 de ani inchisoare; tentativa de a efectua tranzactii ilegale cu implicarea unui terorist global special desemnat, cu incalcarea prevederilor Sectiunii 1705 din Titlul 50 din Codul Statelor Unite, pentru care pedeapsa este de 20 de ani inchisoare; conspiratie la spalarea de bani, cu incalcarea prevederilor Sectiunii 1956 din Titlul 18 din Codul Statelor Unite, pentru care pedeapsa maxima este de 20 ani inchisoare.

In baza art. 49 din Legea nr. 302/2004 republicata, ia act ca persoana extradabila a formulat opozitie la extradare.

Extradarea persoanei solicitate se va efectua cu respectarea regulii specialitatii, prevazute de art. 17 din Tratatul de extradare dintre Romania si Statele Unite ale Americii, semnat la Bucuresti la 10 septembrie 2007, ratificat de Romania prin Legea nr. 111/2008 si art. 74 din Legea nr. 302/2004, republicata. In baza art. 52 alin. 3 din Legea nr. 302/2004, republicata, mentine arestarea provizorie in vederea extradarii a persoanei extradate MOHAMAD IBRAHIM BAZZI pana la predarea acesteia, conform art. 57 din Legea nr. 302/2004, republicata. Constata ca persoana extradata fost retinuta, arestata provizoriu in caz de urgenta si arestata provizoriu in vederea extradarii de la data de 24.02.2023 la zi.

In baza art. 16 din Tratatul de extradare dintre Romania si Statele Unite ale Americii, semnat la Bucuresti la 10 septembrie 2007, ratificat de Romania prin Legea nr. 111/2008 si art. 74 din Legea nr. 302/2004, republicata, dispune predarea bunurilor, instrumentelor, obiectelor de valoare, documentelor si a altor dovezi aflate in posesia persoanei extradabile MOHAMAD IBRAHIM BAZZI la momentul depistarii, identificate conform procesului – verbal intocmit la data de 24.02.2023, catre autoritatile judiciare americane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: