Moldova a semnat un pact de aparare cu Franta. Maia Sandu: „Daca agresorul nu este oprit, el va continua sa mearga, iar linia frontului se va apropia tot mai mult”

externe

macron, sandu

Presedintele Republicii Moldova a semnat joi un acord de cooperare in domeniul apararii cu Franta, avertizand ca Rusia isi reinnoieste eforturile de destabilizare a tarii sale si ca, daca presedintele Vladimir Putin nu va fi oprit in Ucraina, va continua, relateaza Reuters.

Vizita Maiei Sandu la Paris, pentru a semna o foaie de parcurs economica, are loc in contextul in care statele occidentale incearca sa consolideze capacitatile fostului stat sovietic pe fondul a ceea ce se tem ca sunt eforturi tot mai mari de destabilizare din partea Rusiei.

„Daca agresorul nu este oprit, el va continua sa mearga, iar linia frontului se va apropia tot mai mult. Mai aproape de noi. Mai aproape de voi”, a declarat Sandu. „Prin urmare, Europa trebuie sa prezinte un front unit”, a continuat ea.

Moldova, un vecin vestic al Ucrainei cu un buget de aparare minuscul, a vazut cum relatiile indelung tensionate cu Moscova s-au inrautatit pe masura ce aceasta sustine Ucraina in razboi.

Rusia are trupe si forte de mentinere a pacii stationate in Transnistria, o regiune separatista al Moldovei care si-a mentinut autonomia timp de trei decenii cu sprijinul Kremlinului.

Moscova spune ca a fost nevoita sa intervina in Ucraina in urma cu doi ani pentru a se proteja impotriva agresiunii si amenintarilor din partea aliantei militare NATO si ca afirmatiile privind noi ambitii teritoriale sunt afirmatii nefondate ale Occidentului.

Acordul de aparare stabileste cadrul legal pentru viitoarele antrenamente, dialogul regulat si schimbul de informatii.

O misiune de aparare franceza se va deschide in capitala Republicii Moldova, Chisinau, pana in vara, pentru a ajuta la evaluarea nevoilor, iar discutiile au inceput cu privire la posibile contracte de armament, a declarat Ministerul francez al Apararii.

Seful spionajului din Republica Moldova a declarat saptamana aceasta ca Rusia planuieste noi incercari de amestec prin provocarea de proteste, interferenta in viitoarele alegeri prezidentiale si perturbarea planurilor de aderare la Uniunea Europeana.

„Regimul de la Moscova incearca sa controleze tara mea prin santaj energetic, sponsorizand proteste, desfasurand campanii de dezinformare, lansand atacuri cibernetice, interferand in alegerile noastre, furnizand bani murdari si chiar incercand o lovitura de stat”, a declarat Sandu.

„Dar noi ramanem in picioare”, a mai spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: