Moldova ar putea intra in UE fara Transnistria, intr-o prima faza, anunta Maia Sandu. O situatie care s-ar putea repeta si in cazul Ucrainei?

politica

Maia Sandu

Presedintele Moldovei, Maia Sandu, anunta ca tara sa ar putea deveni membra a Uniunii Europene pana in anul 2030 „in doi pasi”, intr-o aderarea producandu-se intr-o prima etapa fara Transnistria, zona aflata sub controlul Rusiei. Si Ucraina a inceput negocieri de aderare la UE, fiind astfel posibil ca scenariul moldovean sa se repete si in cazul ei, adica sa fie admisa in UE fara zonele aflate acum sub controlul Rusiei.

„Bineinteles ca vrem sa ne integram cu regiunea transnistreana si, asa cum s-a intamplat si pana acum, regiunea transnistreana beneficiaza de anumite elemente de apropiere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb se aplica si in regiunea transnistreana. Ati vazut ca s-au produs si acolo schimbari in structura comertului, fiindca jumatate din exporturi merg in UE (…). Ne dorim o rezolvare politica a conflictului, dar nu putem sa punem problema in felul in care R. Moldova devine membru al UE doar dupa rezolvarea conflictului transnistrean, pentru ca asta ar insemna sa ii dam Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeana a R. Moldova. Lucram si la problema conflictului transnistrean, dar nu cream din asta un impediment si in primul rand Bruxellesul spune acest lucru, ceea ce este foarte important”, a declarat presedinta Maia Sandu, luni-seara, in cadrul unui interviu la „Radio Moldova”.

„Admitem ca, in cel mai rau caz, vom face integrarea europeana in doi pasi”, a subliniat Sandu.

„Primul pas – malul drept si dupa aceea – malul stang. In momentul in care oamenii de pe malul stang vor vedea cum cresc standardele de viata, cum cresc pensiile, salariile, cum se imbunatateste viata in localitatilor noastre, vor dori si ei sa mearga pe aceeasi cale. Ei cred ca si astazi isi doresc, doar ca este Federatia Rusa care isi doreste din rasputeri sa mentina aceeasi situatie”, a explicat Maia Sandu.

Presedinta Maia Sandu si-a exprimat speranta ca, in decembrie curent, Consiliul European va accepta initierea negocierilor de aderare a R. Moldova si Ucrainei la UE, asa cum a recomandat Comisia Europeana, subliniind ca Chisinaul a indeplinit 92% din recomandarile facute la acordarea statutului de candidat la aderare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: