Moldova in pericol: partidele pro-ruse s-au intalnit la Moscova pentru a forma un bloc anti-european, impotriva Maiei Sandu

externe

Moldova, bloc, anti-european, intalnire, Moscova, Maia Sandu

Membri ai partidelor de opozitie pro-ruse din Moldova s-au intalnit la Moscova pe 21 aprilie pentru a crea un nou bloc politic anti-european, cu scopul de a impiedica aderarea planificata a Moldovei la Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.

Blocul nou-infiintat, denumit „Victorie”, s-a intalnit cu politicianul si oligarhul moldovean Ilan Sor pentru a elabora o strategie de contestare a presedintelui Maia Sandu si a guvernului sau pro-european in viitoarele alegeri prezidentiale si parlamentare.

Sor se sustrage in prezent arestarii la Moscova sub acuzatia de spalare de bani si delapidare in legatura cu presupusul furt in 2014 a unui miliard de dolari din bancile moldovenesti – in care Sor ar fi pus la cale o escrocherie care a afectat sistemul bancar al tarii. Sor risca pana la 15 ani de inchisoare.

Andrei Spinu, ministrul moldovean al infrastructurii si dezvoltarii regionale, a denuntat incercarile blocului nou format de a influenta viitoarele alegeri prezidentiale din 20 octombrie.

„O tara intreaga i-a vazut pe tradatorii de tara de la Moscova”, a declarat Spinu. „Ei au fost creati la Moscova, langa Kremlin, pentru a arata clar pentru cine lucreaza si pe cine servesc”.

Tensiunile dintre Moscova si Chisinau au crescut din februarie 2022, pe fondul temerilor ca razboiul s-ar putea extinde in Moldova prin Transnistria, un teritoriu moldovenesc ocupat de trupele rusesti de la inceputul anilor 1990.

Oficialii moldoveni au avertizat anterior cu privire la incercarile Rusiei de a influenta alegerile din Moldova si au acuzat in mod repetat Rusia de incercari de destabilizare.

Alexandru Musteata, seful agentiei de informatii moldovenesti (SIS), a avertizat ca SIS detine „anumite informatii” despre campania de destabilizare a Rusiei in urmatorii doi ani, menita sa compromita integrarea europeana a Chisinaului si sa atraga tara inapoi in orbita Kremlinului.

Seful SIS a avertizat, de asemenea, cu privire la faptul ca Rusia fabrica „crize socio-politice” si „ciocniri sociale” pentru a „incita la ura interetnica” in legatura cu Transnistria si regiunea autonoma Gagauzia. Partidele de opozitie pro-ruse au fost, de asemenea, acuzate de oficiali ca sunt o sursa de dezinformare anti-europeana.

Actuala presedinta Maia Sandu va candida pentru realegere dupa ce a plasat tara pe un curs decisiv pro-UE, contribuind la asigurarea candidaturii Chisinaului la aderare si la negocierile de aderare. Pe langa alegerile prezidentiale, va fi votat si un referendum, in timp ce conducerea tarii incearca sa introduca modificari constitutionale pro-UE.

Alegerile parlamentare din Moldova sunt, de asemenea, programate sa aiba loc in vara anului 2025.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: