Moldova se inarmeaza. Ce este „Scutul nordic”

news

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, comandant suprem al Fortelor Armate, i-a convocat marti pe ministrul Apararii, Viorel Cibotaru, si pe seful Marelui Stat Major, generalul Igor Gorgan. S-a discutat despre consolidarea capacitatii de aparare a tarii.

Comunicatul Presedintiei referitor la intalnirea celor trei factori de decizie din domeniul apararii ofera putine detalii. Se anunta ca generalul Igor Gorgan i-a raportat sefului statului despre pregatirea exercitiului tactic „Scutul nordic 2015”, programat pentru luna aprilie, in cadrul caruia „ar urma sa fie efectuate trageri demonstrative de lupta pentru a fi testata pregatirea, organizarea si relationarea interna a efectivului militar”. De asemenea, vor fi verificate tehnica si armamentul, precum si „potentialul si capacitatea de manevra a artileriei si cooperarea acesteia cu fortele luptatoare”.

Recent, intr-un interviu acordat portalului „Unimedia”, ministrul Apararii, Viorel Cibotaru, a spus ca la nivel politic exista deja intelegerea modernizarii graduale a fortelor armate. El a vorbit despre baze militare moderne si tehnica militara noua pana in 2018, plus crearea unui mecanism de identificare a viitorilor militari inca in timpul studiilor la liceu: “Vreau o baza militara moderna construita de la zero, nu orasele militare de tip sovietic, care ne-au ramas din acele timpuri, pe care le tot carpim si vopsim. Vorbim de baze moderne, tehnica militara noua care „sa zboare” pe sosea oriunde”, a spus ministrul, citat de Deutsche Welle.

Potrivit lui, capacitatea de aparare a Republicii Moldova a scazut continuu din 1993, dar a precizat ca Armata Nationala niciodata nu si-a pierdut puterea de a reactiona la orice tip de riscuri. Procesul de degradare s-a oprit la mijlocul anului 2014 cand, pe fondul tensiunilor din Ucraina, a fost restabilita toata tehnica de lupta ramasa de pe vremea URSS. „De atunci ratingul armatei a crescut cu 500%-600%. Dar oricum e foarte putin. Vreau sa conving politicienii ca a venit timpul sa modernizam Armata Nationala, pentru ca avem niste sarcini constitutionale – Armata este pilonul statalitatii moldovenesti, un factor de stabilitate. Armata Nationala nu are tancuri, dar mi le-as dori foarte mult. Avem nevoie inclusiv de sisteme noi de artilerie, de aparate de zbor si de interceptare, pentru a ne putea asigura spatiul aerian, iar in acest sens, in conditiile de astazi, putem discuta si de o anumita asistenta externa in planul procurarilor”, a mentionat Viorel Cibotaru.

El a precizat ca exista deja un plan de reinnoire a arsenalului Armatei Nationale si a mentionat o serie de oferte noi din partea partenerilor straini, pe care, insa, nu i-a numit. „Nu ne gandim la tehnica grea, foarte costisitoare, la rachete de 200 – 300 mii de dolari unitatea. Ne dorim si astfel de achizitii, dar nu ni le putem permite pe bani bugetari. Vom incepe cu procurarea unui divizion de artilerie noua”, a precizat ministrul moldovean al Apararii.

Potrivit lui, exista pericole care planeaza asupra Republicii Moldova si despre ele s-a discutat la Consiliul Suprem de Securitate. „Riscuri exista! Ele sunt destul de clare si reies din situatia din Ucraina. Noi astazi suntem capabili sa dam riposta si sa nu permitem provocari serioase. Altceva este ce fel de scenarii putem noi suporta? Carui agresor ii putem tine piept?”, s-a intrebat ministrul Cibotaru. El a precizat ca reformarea armatei prevede inclusiv lucruri aparent marunte, cum ar fi reducerea numarului de angajati in cadrul Ministerului Apararii si a Marelui Stat Major in favoarea cresterii numarului de militari in unitatile de lupta.

Ministrul Viorel Cibotaru s-a referit si la intelegerea eronata de catre unii politicieni moldoveni, dar si de Federatia Rusa a principiului neutralitatii constitutionale a Republicii Moldova: „Nici o tara neutra nu a permis ca fortele sale armate sa se degradeze – nici Turkmenistanul, nici Finlanda, nici Austria, nici Elvetia. Principiul de neutralitate este o piatra care, din 1992, ne-a facut permanent sa ne poticnim – mai exact din cauza interpretarii eronate a acestui principiu in special de catre Federatia Rusa. Principiul neutralitatii trebuie rediscutat si clarificat”, a insistat ministrul Apararii.

In perioada 16-30 aprilie, un contingent al Armatei Nationale a Moldovei va participa la exercitiul multinational „Wind Spring 15” din Romania. Plutonul moldovenesc, constituit din ofiteri si subofiteri ai Brigazii „Stefan cel Mare”, se va antrena in comun cu militari romani, americani si britanici, pentru a mentine capacitatea operationala a structurilor si indeplinirea cerintelor specifice de interoperabilitate si standardizare ale NATO si UE. La exercitiul „Wind Spring 15”, care va avea loc concomitent in poligonul Smardan, din judetul Galati, si la Centrul Administrativ Aerian „Mihail Kogalniceanu”, din judetul Constanta, vor participa 1500 de militari romani, 400 de militari ai SUA, 170 de militari din Marea Britanie si 26 din Republica Moldova.

In luna octombrie 2014, SUA au donat Ministerului Apararii al Republicii Moldova 43 de unitati de tehnica HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – Humvee) si 10 remorci pentru unitati de tehnica auto HMMWV. Colaborarea moldo-americana in domeniul apararii se desfasoara in baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea in domeniul militar dintre Ministerul Apararii al Republicii Moldova si Departamentul Apararii al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: