Moldova trimite o „misiune umanitara” in Romania. Premierul Gavrilita: „Romania a ajuns pe primul loc in lume la numarul de decese zilnice de COVID, raportate la populatia tarii”

politica

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, a anuntat luni ca a trimis o „misiune umanitara” in Romania intruvcat tara noastra a ajuns „pe primul loc in lume la numarul de decese zilnice de COVID, raportate la populatia tarii”.

„O echipa din lucratori medicali si paramedici din Republica Moldova pleaca intr-o misiune umanitara in Romania. La nivel global am ajuns acum la tragicul antirecord de aproape cinci milioane de decese din cauza pandemiei – (4.912.000), iar umanitatea resimte o povara grea a acestor pierderi de vieti omenesti.

COVID-19 este mai mult decat o criza de sanatate, pandemia are implicatii fara precedent in viata fiecarui om si provoaca efecte devastatoare de ordin social-economic.

Romania a ajuns vineri pe primul loc in lume la numarul de decese zilnice de COVID, raportate la populatia tarii, duminica ajungand si la un numar-record de pacienti spitalizati in sectiile de terapie intensiva (1.750 persoane). Spitalele sunt depasite de numarul de pacienti care au COVID, majoritatea acestora nefiind vaccinati.

In aceasta situatie grava, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest de sustinere, deoarece intelegem ca este necesar de a ne uni fortele pentru ca, mai mult ca oricand, personalul medical si sistemul sanitar al Romaniei au nevoie de ajutor. Solidaritatea si responsabilitatea sunt cruciale in aceste momente, reprezentand principiile pe care se bazeaza Uniunea Europeana.

Cu aceasta ocazie tin sa multumesc inca o data pentru faptul ca de la inceputul crizei pandemice Romania a sustinut, constant Republica Moldova. In luna mai 2020, o echipa din 40 de medici si asistenti/asistente au activat in spitalele din Republica Moldova. Tot in luna mai 2020, Romania a donat 20 de camioane cu echipament medical. In februarie 2021, tara noastra a beneficiat de loturi de echipamente medicale de protectie pentru personalul medical valoarea totala ridicandu-se la circa 2,3 milioane de euro. Totodata, Romania a donat Republicii Moldova circa 500 000 de doze de vaccinuri AstraZeneca si Pfizer.

Cu aceasta ocazie vreau sa fac un apel la populatie: vaccinarea e unica sansa de a opri decesele si suprasolicitarea sistemului medical prin spitalizari masive. Persoanele vaccinate au un risc de 9 ori mai mic de a fi spitalizate sau de a muri din cauza COVID-19 decat persoanele nevaccinate. Va rog mult sa fiti vigilenti, sa purtati masca in spatiile inchise si aglomerate si sa va vaccinati.

Dumneavoastra, celor care plecati in aceasta misiune, va doresc sa aveti o munca usoara, sa fie stavilit acest val, sa reprezentati cu demnitate Republica Moldova si sistemul medical din Republica Moldova. Va multumesc foarte mult pentru serviciul care il faceti atat aici, in Republica Moldova, cat si acum, plecand in ajutorul colegilor din Romania. Va doresc drum bun, sa fiti in siguranta si impreuna, prin solidaritate sa facem fata acestui val si sa oprim raspandirea infectiei. Va multumesc foarte mult!”, a anuntat Natalia Gavrilita.

Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) anunta ca Romania are ca obiectiv vaccinarea in prima doza, impotriva noului coronavirus, a 2 milioane de persoane pana la sfarsitul acestui an, urmand ca 70% din populatie sa fie imunizata pana in primul trimestru al anului 2022.

Biroul regional al OMS pentru Europa si OMS Romania, impreuna cu inalti oficiali din Ministerul Sanatatii, Centrul National pentru Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile si din CNCAV, au analizat luni, in cadrul unei intalniri online, motivele care au dus la tendinta actuala in procesul de vaccinare impotriva COVID-19.

Potrivit unui comunicat transmis de CNCAV, partea romana i-a informat pe specialistii OMS despre cresterea „foarte mare” a cazurilor severe si a deceselor in urma infectarii cu COVID-19, sursa citata precizand ca 92% din decese au fost inregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut si alte boli, dar au fost inregistrate decese si in randul tinerilor, copiilor si tineri si populatiei active.

„Se remarca diferente mari in acoperirea vaccinala de la un judet la altul, judetele din nord-est si sud avand o acoperire vaccinala mai mica. Acoperirea pe grupe de varsta arata o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani, dar numai in jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Exista, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai putin vaccinate decat barbatii, cu o diferenta de aproape 20%, la persoanele de peste 60 de ani. Obiectivul Romaniei este de a vaccina 2 milioane de persoane impotriva COVID-19 (prima doza) pana la sfarsitul acestui an (45% din populatie) si 70% din populatie pana in primul trimestru al anului 2022”, se arata in comunicat.

Conform CNCAV, vaccinarea in populatia generala in Romania este scazuta si stagneaza, fiind sub media vaccinarii regionale. De asemenea, gradul de imunizare este sub asteptari la grupurile prioritare vulnerabile, adica la persoanele de peste 80 de ani.

„Modelarea OMS arata ca, daca se mentine ritmul de vaccinare din ultimele 6 saptamani si strategiile de vaccinare in vigoare, Romania va ajunge in aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinala de 40% pentru populatia totala si in aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%. OMS a observat o crestere constanta in ultimele trei saptamani in ceea ce priveste vaccinarea, dar mai ales in randul persoanelor sub 50 de ani. Este important ca Romania sa se concentreze pe furnizarea vaccinurilor care salveaza vieti celor care prezinta cel mai mare risc de deces si forme grave ale bolii, cum ar fi varstnicii, persoanele cu boli cronice si alte categorii la risc (persoanele gravide, personalul care activeaza in domenii esentiale)”, se mai arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: