Moment istoric, Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Moldovei la UE: „Sunt decizii care trebuie luate prompt. Moldova trebuie sa aiba un parcurs european clar”

externe

Republica Moldova a inaintat oficial, joi, cererea de aderare la Uniunea Europeana, in contextul razboiului declansat de Rusia contra Ucrainei. Cererea a fost semnata de Maia Sandu, Igor Grosu si premierul Natalia Gavrilita.

„Dragi cetateni, daca unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt… Astazi semnam cererea de aderare a R. Moldova la UE care este adresata lui Emanuel Macron, presedintele Frantei, tara care astazi detine presedintia Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem in urmatoarele zile la Bruxelles.

Republica Moldova trebuie sa aiba un parcurs european clar, cetatenii au ales aceasta optiune, ei vad viitorul tarii in Uniunea Europeana. Stim care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmarim si suntem gata de acest lucru. Ne sprijinim sustinerea institutiilor europene care au fost alaturi de Moldova la bine si la greu in ultimii ani. Uniunea Europeana va arata lumii intregi cat de mare e puterea democratiei si libertatii. Stim exact ce avem de facut. Impreuna vom fi mai puternici”, a declarat Maia Sandu.

Si la Tbilisi, premierul georgian Irakli Garibasvili a semnat joi cererea de aderare a tarii sale la UE.

Cele doua tari se vor alatura Ucrainei in eforturile de aderare, dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marti UE sa aprobe intrarea rapida a Kievului, in contextul invaziei ruse din tara sa.

Candidatura Ucrainei va fi discutata la summitul liderilor din UE de saptamana viitoare, a confirmat inaltul oficial citat.

Comisia Europeana urmeaza sa examineze aplicatia Kievului.

Statele membre ale UE sunt, totusi, sceptice in privinta unui parcurs rapid al Ucrainei spre statutul de tara candidata, a precizat oficialul european, care a recunoscut in acelasi timp ca invazia rusa creeaza „noi parametri”.

Aderarea la UE este in mod normal un proces lung si tensionat politic, in timpul caruia tarile trebuie sa se alinieze la regulile si valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvant in privinta aplicatiilor de aderare.

Tari care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru si Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau treneaza de mai multi ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei tari beneficii concrete, de exemplu datorita faptului ca aceasta devine mai atractiva pentru investitii, fluxurile comerciale sunt mai usoare si stabilitatea este mai mare, conform UE.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: