Momente speciale, Iohannis si-a onorat sotia dupa ce a primit premiul pentru merite deosebite in procesul european de unificare

news

Klaus Iohannis i-a inmanat sotiei sale, Carmen Iohannis, un buchet de flori dupa ce a primit, in Germania, premiul „Otto cel Mare”. In presa au aparut apoi fotografii cu tinutele purtate de Carmen Iohannis.

Dupa ce a primit premiul, Iohannis a tinut sa ii inmaneze un buchet de flori sotiei sale, care il urmarea de pe un scaun asezat in sala.

Carmen Iohannis a purtat tinute create de Andreea Tincu. „Prima Doamna Carmen Iohannis in outfit #andreatincu, 14 octombrie 2020”, a scris designerul Andreea Tincu pe contul ei oficial de Facebook.

„Sunt deosebit de onorat sa primesc premiul ‘Otto cel Mare’, care are o semnificatie speciala nu numai pentru orasul Magdeburg si pentru Germania, ci si pentru ideea unei Europe unite in jurul valorilor si idealurilor democratice. Cu atat mai mult ma onoreaza acest premiu, cu cat ne aflam intr-un oras incarcat de istorie, intr-o catedrala martora a trecutului tumultos al Europei, Domul din Magdeburg. (…) Accept acest premiu european in numele compatriotilor mei. Sustinerea lor entuziasta pentru cauza europeana, pentru valorile si principiile care ne unesc in Europa imi da incredere sa actionez in continuare pentru ca Romania sa se afle, alaturi de celelalte state membre, alaturi de Presedintia germana a Consiliului Uniunii Europene, in centrul procesului de consolidare a proiectului european. Consider acest premiu o reconfirmare a crezului permanent al tarii mele intr-o Europa unita in pace si democratie. Acest premiu este si un indemn pentru mine, personal, de a transmite mai departe cetatenilor romani, mai ales tinerilor, convingerea ca impreuna vom reusi sa depasim multiplele provocari ale lumii de astazi”, a spus Iohannis.

El si-a exprimat increderea ca eforturile Presedintiei germane a Consiliului UE se vor materializa in avansarea proiectului european, prin solutii care sa aduca beneficii tuturor statelor membre, si a dat asigurari privind sprijinul Romaniei.

Seful statului a subliniat necesitatea unitatii, coeziunii si solidaritatii pentru consolidarea proiectului european.

„Aceste principii sunt cu atat mai importante in contextul crizei sanitare cu care ne confruntam. Este evident ca un raspuns adecvat la o criza de asemenea dimensiune si cu implicatii atat de complexe nu poate fi decat un raspuns european comun si coordonat” a afirmat Iohannis.

El a aratat ca Pachetul de relansare economica reprezinta o dovada clara a solidaritatii si unitatii europene.

„Trebuie sa construim pe baza solidaritatii, a coeziunii si a unitatii, atat ca principii generale, cat si in sustinerea unor initiative concrete”, a mai spus Klaus Iohannis.

De asemenea, seful statului a mentionat necesitatea convergentei, mentinerea si dezvoltarea realizarilor proiectului european.

„Realitatea recenta ne-a aratat ca nu izolarea, actiunea individuala sau replierea nationalista reprezinta solutia pentru statele membre si cetateni, ci actiunea comuna in intarirea competentelor europene si in dezvoltarea mecanismelor europene de actiune. Este nevoie, asadar, sa demonstram leadership. Astfel, proiectul european va iesi intarit din aceasta grea incercare! Pe de alta parte, criza a aratat ca suntem interdependenti nu numai in interiorul Uniunii, dar si in raport cu mediul global. Pe acest fond ni s-a intarit convingerea ca trebuie sa consolidam legatura transatlantica, care este de importanta vitala pentru noi si reprezinta fundamentul civilizatiei occidentale”, a adaugat Iohannis.

El a sustinut ca un rol global consolidat al Uniunii este cu atat mai important cu cat aceasta reprezinta o forta la nivel international si un exemplu pentru alte natiuni in domenii multiple, inclusiv lupta impotriva schimbarilor climatice si sustinerea multilateralismului eficient si pragmatic.

„Sunt ferm convins ca o Uniune puternica – atat intern, cat si pe plan global – va continua sa aduca bunastare si securitate cetatenilor sai, va continua sa inoveze, sa faca fata provocarilor tehnologice si sa gestioneze crize majore, sa fie un actor economic competitiv, precum si un model de democratie si valori”, a spus seful statului.

El a evocat si relatiile diplomatice romano-germane, punctand ca legaturile dintre cele doua tari sunt puternice si privilegiate.

„Germania este gazda uneia din cele mai mari comunitati romanesti in afara granitelor, care reprezinta un model de integrare in societatea germana, contribuind la bunastarea statului german si la diversitatea socio-culturala. Totodata, prezenta etnicilor germani in Romania, vizibila prin numeroase orase si asezari infloritoare, biserici, colectii muzeale, traditii culturale, prin sistemul de invatamant cu predare in limba germana, a creat o punte de legatura solida intre statele noastre”, a evidentiat Iohannis.

Discursul Laudatio a fost rostit de catre Heiko Maas, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, care a afirmat ca presedintele Iohannis este un „laureat demn, un mare european si un prieten al Germaniei”.

La ceremonie au fost prezenti si sotia sefului statului, Carmen Iohannis, primarul general al orasului Magdeburg, Lutz Trumper, ministrul Justitiei al Landului Saxonia Anhalt, Anne Marie Keding.

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfintilor Mauritius si Katharina), loc simbolic, cu semnificatie deosebita pentru istoria Europei, care adaposteste de peste 1000 de ani mormantul lui Otto I, Imparat al Sfantului Imperiu Roman, transmite Administratia Prezidentiala.

Premiul „Otto cel Mare” este acordat, o data la doi ani, personalitatilor si organizatiilor care au merite deosebite in procesul european de unificare si in promovarea gandirii europene. Distinctia a fost acordata pentru prima data in anul in 2005, cu ocazia aniversarii a 1200 de ani de existenta a orasului Magdeburg.

Printre personalitatile carora li s-a decernat pana in prezent aceasta distinctie se numara Cancelarul Germaniei Angela Merkel, fostul Presedinte al Germaniei Richard von Weizsacker, fostul Presedinte al Letoniei Vaira Vike-Freiberga, precum si fostul Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate Federica Mogherini. In anul 2015, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a fost prima institutie distinsa cu acest premiu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: