Momentul in care militarii Greciei deschid focul pentru a alunga o nava militara a Turciei. Tensiunile intre cele doua state sunt in crestere – Video

externe

O inregistrare video care arata confruntarea care a avut loc intre garzile de coasta grecesti si turcesti joi, 5 ianuarie, in apropiere de Farmakonisi, a fost publicata online dupa o luna.

In timpul incidentului, o nava a pazei de coasta turcesti ar fi incercat sa loveasca o ambarcatiune cu echipaj al pazei de coasta grecesti. Ca raspuns, paza de coasta greaca a tras focuri de avertisment, arata Greek Reporter.

Incidentul a avut loc pe fondul inrautatirii climatului diplomatic in Marea Egee. In ultimii ani, relatia dintre Atena si Ankara a devenit din ce in ce mai antagonista, in ciuda faptului ca ambele tari sunt aparent aliati NATO. Incidentele in apele si spatiul aerian de deasupra Marii Egee nu sunt neobisnuite.

O inregistrare video a fost publicata miercuri de ziarul grec Dimokratia. Videoclipul a fost filmat la bordul ambarcatiunii Garzii de Coasta grecesti in timpul incidentului.

In inregistrare, se poate vedea cum nava turceasca se apropie rapid de vasul grec la o distanta periculoasa. Vasul turcesc pare fie ca incearca sa izbeasca nava greceasca, fie ca ameninta sa faca acest lucru prin manevrele sale.

Cel putin trei membri ai Garzii de Coasta grecesti pot fi vazuti apoi la pupa navei lor tragand focuri de avertisment in aer.

La 5 ianuarie, un echipaj al Garzii de Coasta grecesti a fost trimis sa identifice trei nave de pescuit turcesti care pescuiau in apele teritoriale grecesti, la sud-est de Farmakonissi, o mica insula greceasca din Dodecanez.

Incidentul a degenerat atunci cand o nava a Garzii de Coasta turcesti a hartuit nava Garzii de Coasta grecesti, efectuand manevre periculoase cu intentia de a o tampona, potrivit relatarii Garzii de Coasta grecesti.

Echipajul grec a tras focuri de avertisment intr-un sector securizat, iar nava Garzii de Coasta turcesti s-a retras spre coasta turca. Paza de coasta a declarat ca focurile de arma au fost trase in aer.

Declaratia nu a facut nicio mentiune cu privire la ranirea sau avarierea vreuneia dintre cele doua nave in timpul incidentului de la sud-est de insulita greceasca Farmakonissi, care se afla, potrivit Garzii de Coasta grecesti, la 1,5 mile marine  in interiorul apelor teritoriale ale Greciei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: