„Moneda euro va muri”. Dezbatere aprinsa intre un laureat Nobel pentru economie si un politician in voga

money

Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, este satul ca Marine Le Pen, candidata extremei drepte la alegerile prezidentiale din Franta, sa se foloseasca de criticile formulate de el la adresa modului de functionare a euro intr-un program electoral care nu are nicio legatura cu modul lui de gandire, informeaza miercuri EFE, citata de Agerpres.

Intr-un mesaj publicat pe contul sau de Twitter, economistul american ii trimite un mesaj direct presedintei Frontului National (FN, extrema dreapta): ”Vreau ca Marine Le Pen sa inceteze sa se mai comporte ca si cum eu as fi de acord cu ea si cu ideile ei. Nu sprijin nici politicile Marinei Le Pen, nici partidul ei politic”, a scris indignat Stiglitz, care nu ezita sa aminteasca ca este evreu si ca familia sotiei sale a trebuit sa fuga din Franta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In plus, Stiglitz ataca ”programul antieuropean” al candidatei extremei drepte la Palatul Elysee, intr-un articol publicat in cotidianul francez Le Monde impreuna cu alti 24 de laureati ai premiului Nobel. Intr-o referire directa la programul liderei FN, semnatarii acestui articol avertizeaza ca ”evolutiile propuse de programele antieuropene vor destabiliza Franta si vor pune sub semnul intrebarii cooperarea intre tarile europene, care garanteaza in prezent o stabilitate economica si politica in Europa”.

Insa toata aceasta serie de atacuri nu a fost suficienta pentru a o convinge pe Marine Le Pen sa inceteze sa se mai foloseasca de numele lui Stiglitz pentru a-si justifica intentia de a desfiinta moneda europeana. Intr-un interviu radiotelevizat acordat miercuri posturilor RMC si BFMTV, lidera extremei drepte franceze a pomenit inca o data numele lui Stiglitz, alaturi de cel al lui Paul Krugman, alt laureat al premiului Nobel pentru economie, pentru a sustine ca ”toata lumea stie ca euro nu este viabil”. Potrivit interpretarii oferite de Marine Le Pen lucrarilor celor doi economisti, moneda unica europeana are viitor doar daca se creeaza ”un superstat european” care sa aiba competente extinse in domeniu economic si bugetar. Insa, spre deosebire de punctul de vedere al celor doi, lidera FN adauga: ”Daca aceasta este conditia pentru a salva euro, atunci eu spun nu”. ”Euro va muri. Trebuie sa luam in calcul revenirea la monedele noastre nationale in mod concertat pentru a evita haosul”, a declarat Le Pen.

Stiglitz a publicat anul trecut o carte in care scrie ca moneda unica, in opinia sa un proiect prost conceput, este cauza celor mai multe probleme cu care se confrunta zona euro, cum ar fi somajul ridicat, stagnarea economica si ascensiunea extremei drepte. Conform argumentatiei sale, zona euro ar trebui sa aiba institutii care sa permita buna sa functionare, de exemplu o Banca Centrala Europeana care sa nu se limiteze la combaterea inflatiei, ci sa se concentreze si pe lupta impotriva somajului si pe cresterea economica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: