Mongolia isi cere artefactele inapoi

life

Mongolia a cerut luni mai mult sprijin din partea Rusiei, Marii Britanii si altor tari pentru repatrierea a sute de artefacte, unele datand de peste doua milenii, potrivit Reuters.

Printre artefactele cele mai importante se afla o scrisoare a primului premier al Mongoliei prin care se declara independenta fata de dinastia chineza Manchu, aflata in prezent la British Library din Londra, a declarat guvernul mongol intr-un comunicat.

Artefactele asociate cu omul de stat persan Rashid al-Din, care a lucrat la curtile mai multor conducatori mongoli ai Persiei in secolele XIII si XIV sunt pastrate la Muzeul din Edinburgh.

In ultimele decenii, multe tari, inclusiv fostele colonii ale imperiilor europene, au cerut returnarea artefactelor culturale si istorice luate cu ani in urma, multe dintre ele gazduite in muzee reticente in a-si preda colectiile.

Mongolia a facut ceva progrese in revendicarea artefactelor sale culturale. La inceputul acestui an, Statele Unite au returnat fosile de dinozaur scoase din Mongolia, inclusiv craniul unui alioramus, o versiune mai mica a unui tiranozaur rex care a trait acum 70 de milioane de ani.

La un forum din Rusia de saptamana trecuta, ministrul mongol al culturii, Nomin Chinbat, a cerut, de asemenea, ajutorul Moscovei pentru identificarea si returnarea artefactelor care au fost trimise in Rusia pentru a fi cercetate si restaurate in urma cu o suta de ani, inclusiv artefacte din dinastia Hunnu, de acum 2.000 de ani, excavate din mormantul Noyon Uul de catre exploratorul rus Pyotr Kozlov in anii 1920.

„Multumesc tarilor care au sprijinit Mongolia pana acum in aceasta activitate importanta si astept cu nerabdare sa colaborez cu mai multi parteneri internationali la aceste initiative importante in spiritul prieteniei si al respectului reciproc”, a spus Chinbat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: