Monica Macovei ii arata lui Iohannis calea prin care poate sa le puna la punct pe slugile PSD din CCR: „Din 4 mai, toate deciziile CCR sunt neconstitutionale”

politica

Europarlamentarul Monica Macovei ii solicita presedintelui Iohannis „sa numeasca de indata un nou judecator, pentru ca CCR sa redevina constitutionala”. In acest moment, mandatul judecatorului Petre Lazaroiu este expirat.

„CCR este intr-o situatie neconstitutionala. Ii solicit presedintelui CCR, Valer Dorneanu, sa spuna public astazi daca a informat Presedintia ca mandatul judecatorului Lazaroiu a expirat. Dorneanu este in serviciul public si al Constitutiei, nu al unui partid.

Presedintele Iohannis trebuie sa numeasca de indata un nou judecator, pentru ca CCR sa redevina constitutionala, si sa spuna romanilor daca si cand a fost informat de Dorneanu.

Mandatul judecatorului Petre Lazaroiu a expirat in baza deciziei CCR din 20 martie, publicate pe 4 mai 2018, pentru ca a depasit cei 9 ani de zile prevazuti de Constitutie. Pentru ca a fost numit de Presedintie, presedintele Iohannis trebuie sa propuna acum un inlocuitor.

Art 68 alin.1 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR spune ca presedintele Curtii este obligat sa comunice institutiilor incetarea mandatelor pentru judecatorii pe care i-au numit. A respectat Valer Dorneanu Legea 47/1992 si decizia din 20 martie a Curtii?”, afirma Macovei intr-un comunicat de presa.

Fostul ministru al Justitiei arata ca, incepand cu 4 mai, toate deciziile adoptate de CCR sunt neconstitutionale, prin urmare si cea prin care i se ordona presedintelui sa o revoce pe Kovesi.

„De la publicarea deciziei, 4 mai 2018, dispozitiile neconstitutionale ‘sunt suspendate de drept’. Prin urmare, CCR functioneaza impotriva Constitutiei, pentru ca un judecator a luat decizii desi mandatul sau nu mai era valabil, iar toate deciziile CCR din ultima luna sunt neconstitutionale. Primul care raspunde pentru deciziile Curtii luate cu incalcarea Constitutiei este presedintele Dorneanu. Dorneanu trebuie sa demisioneze imediat! In plus, nu credeti ca cine le aplica incalca Constitutia?”, mai spune Macovei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: