Monica Macovei primeste un rol important la Bruxelles pentru Romania si Bulgaria

news

Monica Macovei va deschide conferinta despre Mecanismul de Cooperare si Verificare cu privire la Romania si Bulgaria, organizata de Parlamentul European, anunta europarlamentarul intr-un comunicat de presa.

Europarlamentarul Monica Macovei a fost desemnata de Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European sa deschida si sa modereze dezbaterea publica pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) care functioneaza pentru Romania si Bulgaria.

Conferinta publica despre MCV, organizata de Comisia de Control Bugetar are loc marti, 14 aprilie 2015, intre orele 15.00 -18.30, la sediul Parlamentului European din Bruxelles.

CONT, Comisia care a initiat dezbaterea, a invitat reprezentanti ai ministerelor de justitie si ai sistemelor judiciare din Romania si Bulgaria, precum si oficiali ai Comisiei Europene, care redacteaza rapoartele MCV.

“Din 2007, de cand avem MCV, institutiile anticoruptie si judiciare au fost apreciate pentru activitatea lor. Romania este cu multi pasi in fata multor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Bulgariei, si chiar exista reactii de suparare din partea oamenilor din alte state care vad ca in Romania se poate, dar ca la ei in tara nu se intampla mai nimic. Problema ramane insa bariera pusa de politicienii romani care se ‘lupta sa scape’ de anchete, procese sau condamnari. Acesti politicieni au amanat aderarea la spatiul Schengen, pentru ca au blocat anchete penale, refuzand ridicarea imunitati parlamentare, sau au incercat sa modifice legile anticoruptie, procedura penala sau sa se „scoata” de sub Codul penal”, a declarat Monica Macovei.

Monica Macovei apreciaza faptul ca institutiile judiciare din Romania sunt astazi un exemplu pentru multe tari si considera ca audierea din 14 aprilie 2015 este o buna ocazie de a vorbi despre cheia succesului si de a arata ca se poate si atunci cand politicienii pun piedici.

“Numai cine indrazneste va reusi. Stiu ca si in Romania mai avem de lucru pana cand, indiferent de cine se afla la putere, lupta impotriva coruptiei si fraudei sa fie ireversibila. MCV a devenit un cosmar pentru multi dintre politicienii romani si, de aceea, si-au stabilit ca obiectiv politic eliminarea acestuia. MCV trebuie sa ramana in functie pana cand suntem cu totii siguri ca romanii vor recupera banii furati din buzunarele lor si ca nu se vor intoarce la perioada ‘coruptiei fara corupti’, pe care am trait-o pana in 2004. Le place sau nu, politicienii sa nu mai negocieze pe fata sau in ascuns eliminarea MVC, pentru ca romanii nu vor asta. MCV va inceta cand vom fi siguri ca politicienii nu mai pot face nimic ca sa opreasca justitia independenta si vor restitui ce au furat din buzunarele oamenilor”, a declarat Monica Macovei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: