Monica Macovei solicita ancheta penala in cazul lui Toader: „Trebuie anchetat pentru fals. Minciuna a fost descoperita”

politica

Europarlamentarul Monica Macovei afirma ca procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazar, ar trebui intrerupta, iar ministrul Justitiei sa retraga raportul de evaluare, pentru ca a manipulat opinia publica. „Toader ar trebui anchetat pentru un posibil fals”, mai spune Macovei.

Monica Macovei sustine, intr-un comunicat de presa transmis joi, ca procedura de revocare a procurorului general ar trebui intrerupta, „iar Toader sa retraga raportul de evaluare, pentru ca a manipulat opinia publica. Toader ar trebui anchetat pentru un posibil fals”.

„Toader a creat si a mentinut cu rea-credinta, timp de o saptamana, o situatie de confuzie, pacalind opinia publica atunci cand, la raportul de evaluare a procurorului general, s-a referit la o odonanta de clasare semnata de «procurorul Lazar». Minciuna a fost descoperita: ordonanta de clasare era semnata de procurorul Cristian Lazar, nu de procurorul general Augustin Lazar. A apelat Toader la un fals pentru a-si crea un motiv pentru revocarea procurorului general? Acest aspect trebuie anchetat penal de indata”, afirma europarlamentarul, citata de news.ro.

Potrivit lui Macovei, ministrul Toader „a mentinut constient ambiguitatea, a lansat teme false de dezbatere, toate bazate pe un posibil fals comis chiar de el”.

„O confuzie de nume nu este nici credibila, si nici acceptabila la un ministru, Toader trebuia sa stie numele acelui procuror care a emis rezolutia de clasare in dosarul Iohannis si ca nu este actualul procuror general. Este inacceptabil ca Romania sa aiba un ministru al Justitiei care face orice, imoral sau ilegal, pentru a indeplini ordinele grupului de crima organizata care conduce tara si care, evident, vrea sa scape de un procuror general independent. Cariera unui magistrat nu poate fi decisa prin exprimari echivoce si insinuari bazate pe un fals. De aceea, raportul de evaluare si propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazar trebuie retrase, fiind cel putin ilegale”, mai spune Macovei.

Ministerul Justitiei a publicat, miercuri seara, precizari privind numirea in functia de procuror general a lui Augustin Lazar, fiind identificate „probleme” in procedura de numire. Astfel, se arata ca in dosarul de numire de la Ministerul Justitiei s-a identificat o ordonanta de clasare pentru un dosar deschis in anul 2013 pe numele primarului municipiului Sibiu de la acea data, Klaus Iohannis. MJ anunta ca trimite CSM o copie integrala a dosarului aflat la minister si solicita CSM „sa confirme sau sa infirme cu date si fapte aspectele identificate in evaluarea documentelor din copia dupa dosarul care a stat la baza numirii domnului Augustin Lazar”.

Procurorul general Augustin Lazar a afirmat, dupa ce Ministerul Justitiei a facut precizari referitoare la numirea sa, ca a aflat abia dupa o saptamana de suspans ca ordonanta de clasare invocata de ministrul justitiei nu a fost emisa, confirmata sau verificata de el, cand era procuror la Alba Iulia, apreciind ca acesta este „un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevarului”. Lazar a explicat modul in care a aparut eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizandu-l pe presedintele Iohannis.

El a afirmat ca ministrul Justitiei exploateaza o eroare de grefa survenita in martie 2016, facuta cu ocazia selectarii lucrarilor necesare pentru procedura de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. „Efectuand copii dupa documente redactate de A. Lazar, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanta emisa de procurorul sef adjunct de sectie Cristian A. Lazar din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aceasta ordonanta de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competentei la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-am repartizat, spre solutionare, unui procuror. Copiile mai multor lucrari au fost introduse intr-un plic si depuse impreuna cu proiectul de management la Ministerul Justitiei, unde eroarea a fost observata si inlaturata. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii in perioada 4 – 21 aprilie 2016, fiind pus in dezbatere publica, perioada in care s-au efectuat verificari asupra candidatului, asa cum s-a dispus prin Hotararea Sectiei pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016”, a aratat el.

In replica, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a afirmat ca nu este vorba de nicio eroare referitoare la „ordonanta de clasare din dosarul de candidatura a lui A. Lazar”. „Simple precizari ! Nu a fost si nu este nici o eroare referitoare la ordonanta de clasare din dosarul de candidatura a lui A. Lazar. Intrebarea mea era urmatoarea – cum se justifica o astfel de ordonanta in dosar. In sfarsit aflam si «justificarea» – a gresit grefiera care a multiplicat lucrarile acestuia”, a scris Tudorel Toader pe Facebook, miercuri seara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: