Monica Macovei, suparata pe Iohannis: „Nici macar nu a incercat sa-si apere atributiile, Dragnea si Tariceanu isi urmaresc planul punct cu punct”

politica

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, il critica pe presedintele Klaus Iohannis pentru ca a revocat-o pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA fara sa isi „apere atributiile” si dand curs unei decizii „neconstitionale a CCR”, care „implineste pofta infractorilor din PSD&ALDE”.

„Mandatul de procuror sef al DNA al doamnei Kovesi nu trebuia sa se incheie sub influenta fatala a politicienilor condusi de Dragnea&comp. care nu urmaresc decat sa scape de dosare si condamnari. O decizie neconstitutionala a CCR implineste pofta infractorilor din PSD&ALDE, iar presedintele Iohannis le-a mai dat astazi o sansa politicienilor cu probleme penale.

Intr-un stat de drept se respecta Constitutia! Constitutia nu cere sa respecti deciziile unei institutii care functioneaza neconstitutional, chiar daca aceasta este insasi CCR”, a scris, luni, pe Facebook, Monica Macovei.

Fostul ministru al Justitiei subliniaza ca deciziile CCR sunt constitutionale „daca sunt in acord cu Constitutia”.

„Intrebarea e simpla: respectam Constitutia sau deciziile unei Curti care din 20 martie 2018 functioneaza si ia decizii in mod neconstitutional, adica cu 8 judecatori in loc de 9, chiar daca dl Lazaroiu sta acolo si voteaza desi a depasit mandatul de 9 ani prevazut de Constitutie?

Practic, CCR l-a obligat pe presedinte sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi intr-un complet invalid, de numai 8 judecatori cu mandat constitutional. Nicio decizie a acestei Curti nu este constitutionala si nici aplicabila pana cand dl Lazaroiu, care a depasit cei 9 ani de mandat prevazuti de Constitutie in art. 142, nu este inlocuit cu un alt judecator.

Astazi presedintele a dat curs unei decizii neconstitutionale. De ce? Poate ne spune, direct, nu prin purtatorul de cuvant, si printr-o conferinta de presa cu intrebari si raspunsuri, nu prin declaratii de presa”, mai scrie Monica Macovei.

In plus, europarlamentarul afirma ca decizia de revocare a presedintelui „are o incarcatura politica care nu poate avea decat consecinte nefaste asupra independentei justitiei”.

„Anuntul Presedintiei arata si slabiciunea presedintelui Iohannis, care nici macar nu a anuntat direct decizia de revocare, ci prin purtator de cuvant. In timp ce Dragnea si Tariceanu gandesc punct cu punct planul prin care golesc de atributii functia de presedinte, domnul Iohannis nici macar nu a incercat sa-si apere atributiile.

Este vital pentru Romania ca lupta anticoruptie sa continue. Judecatorii si procurorii din toata tara sa continue anchetele impartiale si sa trimita in judecata politicienii corupti”, este mesajul transmis magistratilor de Monica Macovei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: