Monument in nordul Ungariei: „Aici se odihneste un soldat roman necunoscut. Undeva, cineva l-a asteptat si pe el acasa!”

news

In nordul Ungariei, langa orasul Szilvasvarad, in Valea Szalajka se afla un mormant si un monument funerar dedicat unui soldat roman necunoscut care a murit in aceasta zona.

Pe monumentul funerar este inscriptionat urmatorul mesaj: „Aici se odihneste un soldat roman necunoscut. Undeva, cineva l-a asteptat si pe el acasa! Razboi, sange, lacrimi, suferinta! 18 decembrie 1944”.

Informatia a fost postata initial pe pagina de Facebook a Ligii Transilvania Democrata, in martie 2018. Nicio autoritate din Romania nu a fost interesata sa afle mai multe detalii despre soldatul roman cazut in Ungaria.

Moartea soldatului a intervenit dupa alungarea Ungariei fasciste din Transilvania de Nord. Cu patru luni mai devreme, la 12 septembrie 1944 a fost semnata la Moscova conventia de armistitiu intre guvernul roman si guvernele Natiunilor Unite, prin care a fost oficial recunoscuta starea de fapt a iesirii Romaniei din razboiul impotriva aliatilor si intrarea sa in razboiul antinazist.

Abia la 20 ianuarie 1945, la o luna dupa moartea soldatului roman in nordul Ungariei, guvernul Ungariei a semnat si el, tot la Moscova, conventia de armistitiu cu Natiunile Unite.

Mai mult despre: ,

Comentarii: