Moody’s desfiinteaza imaginea economiei care duduie, prezentata de Guvernul PSD. Agentia vorbeste si de asaltul asupra Justitiei, risc pentru investitori

pagina verde

Dinamica cresterii economiei Romaniei este in scadere, pe masura ce politica monetara devine mai putin acomodativa si impactul stimulentelor fiscal scade, arata un comunicat de presa al Moody’s Investors Service in care explica de ce a mentinut ratingul Romaniei la Baa3 stabil.

Cresterea economiei Romaniei peste potential, din ultimii ani, nu este sustenabila. Estimarile Moody’s sunt ca PIB-ul real al Romaniei va creste cu 4% si 3,5% in 2018, respectiv in 2019, ritm in scadere de la 6,9% in 2017. In timp ce dinamica investitiilor este de asteptat sa se amelioreze, intr-o oarecare masura, consumul privat va continua sa ramana principalul factor de crestere, iar contributia exportului net este de asteaptat sa ramana negativa”, se subliniaza in comunicatul de presa al Moody’s, citat de Mediafax.

In ceea ce priveste politica monetara, Banca Nationala a Romaniei a inceput, de anul acesta, sa majoreze dobanda-cheie, care in prezent este la 2,5% pe an, dupa trei majorari de cate 0,25 puncte procentuale, din cauza cresterii accelerate a ratei anuale a inflatiei care, in 18 luni, a ajuns de la 0% la 5,4%, in iunie, dar se afla pe un trend de scadere (4,6%, in iulie).

Agentia de rating a anuntat, vineri, ca a mentinut calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a Romaniei, pe termen lung si scurt, in valuta si in moneda locala, iar perspectiva este stabila. Acestea sunt nivelurile stabilite in aprilie 2017, cand, in ciuda cresterii economice de 4,8% din 2016, Moody’s a coborat perspectiva de la pozitiva la stabila. In Romania, Ministerul Finantelor a preluat din comunicatul agentiei de evaluare „principalul punct forte pentru care Romania si-a mentinut ratingul”, care il reprezinta potentialul moderat de crestere al economiei, determinat de faptul ca potentialul robust de crestere pe termen mediu este contrabalansat de lipsa reformelor structurale si guvernamentale.

„Romania avea, anul trecut, un PIB pe cap de locuitor de 24.508 dolari, peste nivelul median al tarilor cu rating Baa, dar acest nivel pozitiv este tras in jos de progresele reduse in implementarea unor reforme care sa ajute mediul de afaceri si sa rezolve problemele de infrastructura, a caror calitate ramane relativ scazuta in comparatie cu a tarilor asemanatoare din Europa”, se precieaza in comunicatul Moody’s. Mai contribuie la aceasta situatie „managementul investitiilor publice si slaba guvernanta a intreprinderilor de stat„.

In al doilea rand, Romania a ramas la Baa3, ca urmare a capacitatii fiscale moderate, care este avantajata de nivelul scazut al datoriei publice, dar se afla sub risc din cauza politicilor fiscale prociclice. Acestea din urma au condus la majorarea substantiala a deficitului bugetar la aproape 3% din PIB in 2016 si 2017, in crestere fata de 0,8% in 2015, potrivit agentiei de rating.

Datoria Romaniei este expusa riscului de crestere si socurilor fiscale. Pe masura ce calitatea structurii cheltuielilor guvernamentale se deterioreaza, rigiditatea bugetara, care se afla in crestere accelerata, majoreaza riscurile fata de pozitia fiscala, in cazul in care recesiunea economica va fi mai puternica decat se asteapta. O depreciere semnificativa a cursului de schimb poate afecta, de asemenea, dinamica datoriei, dat fiind ca peste jumatate din datoria totala este exprimata in valuta. In plus, cota de 18,1% din obligatiunile interne detinuta de nerezidenti (asa cum era in luna mai 2018) expune guvernul la un anumit risc in cazul unei schimbari a increderii investitorilor”, se remarca in comunicatul de presa al Moody’s.

In schimb, Romania avea de acoperit o pondere a dobanzilor din venituri de 4,5%, la finele anului trecut, nivel redus fata de 8,4% nivelul median al tarilor Baa (fara Romania), reflectand avantajele date de nivelurile moderate ale datoriei, in combinatie cu ratele scazute ale dobanzii platite pe datorie, conform agentiei de rating.

„In plus, ponderea datoriei publice in PIB este moderata, la 35% din PIB, la sfarsitul anului 2017, mult sub linia mediana a Baa (48,2% din PIB, cu exceptia Romaniei)”, se adauga in comunicatul Moody’s. De asemenea, in ciuda faptului ca economia va creste intr-un ritm mai redus decat in ultimii ani, reprezentantii agentiei de rating sustin ca se anticipeaza pentru Romania o rata a datoriei raportata la PIB sub 40% din PIB, in perioada 2018-2021.

Al treilea argument al mentinerii ratingului tarii noastre la Baa3 il reprezinta capacitatea institutionala moderata a Romaniei, care reflecta progresele tarii noastre, inregistrate de cand a aderat la Uniunea Europeana, dar si riscul ca aceste reforme sa fie inversate, „ceea ce contracareaza intr-o oarecare masura punctele forte privind creditul”, atentioneaza reprezentantii Moody’s.

„Mai mult, institutiile UE si-au exprimat ingrijorarea cu privire la riscul inversarii reformei, inversare generata de recentele initiative legislative care pot slabi cadrul anticoruptie si statul de drept. In acelasi timp, inversarea consolidarii fiscale anterioare, prin masuri aprobate in afara normelor si practicilor cadrului fiscal standard, reduce credibilitatea si previzibilitatea politicii, punand accentul pe evaluarea capacitatii institutionale”, se subliniaza in documentul de presa al Moody’s.

In al patrulea rand, ratingul a fost mentinut la Baa3 ca urmare a faptului ca Romania are o expunere moderata la riscurile externe, o expunere determinata de o vulnerabilitate externa moderata si, intr-o mai mica masura, de un mediu politic intern instabil. „Deficitul de cont curent al Romaniei s-a marit la 3,3% din PIB, in 2017, de la 2,1% din PIB in 2016, reflectand, in principal, pozitia fiscala pro-ciclica a guvernului, ceea ce a crescut riscurile in ceea ce priveste pozitia externa. Deficitul de cont curent din anul 2017 a fost negativ comparativ cu al altor tari din Europa Centrala si de Est, dintre care majoritatea au avut surplusuri. In timp ce deficitul de cont curent este de asteptat sa se majoreze la 3,7% din PIB in 2018, ramane, in mare parte acoperit, de intrarile de investitii straine”, se mai arata in comunicatul de presa al Moody’s.

In plus, datoria externa totala a Romaniei ramane la un nivel moderat, la aproximativ 50% din PIB in 2017, in scadere de la 70% in 2013, conform agentiei de rating.

„In acelasi timp, mediul politic volatil al Romaniei a impiedicat o continuitate a politicilor, ceea ce a dus la o schimbare semnificativa, in ultimii ani, catre o politica macroeconomica si fiscala mai putin prudenta. Aceste dinamici politice nu au determinat implementarea de reforme structurale. Tensiunile potentiale cu UE in ceea ce priveste pozitia fiscala si reformele judiciare pot submina credibilitatea politicilor si pot afecta in mod negativ sentimentul investitorilor, sporind sensibilitatea la evenimente externe”, se sustine in comunicatul de presa al Moody’s.

De asemeena, mentinerea perspectivei stabile a ratingului indica faptul ca punctele forte proprii ale Romaniei, care includ un potential solid de crestere a economiei, pe termen mediu, si valori fiscale relativ puternice, sunt trase in jos de politicile actuale, care, daca sunt sustinute pe termen lung, risca sa erodeze punctele forte relative ale Romaniei, comparativ cu ale celorlalte tari cu rating Baa3.

„Continuarea extinderii fiscale si rigiditatea bugetara sporita erodeaza buffer-ul fiscal pentru a raspunde socurilor potentiale, expunand pozitia fiscala la o incetinire economica mai puternica decat cea anticipata, in timp ce zgomotul politic persistent si amenintarile la adresa statului de drept, combinate cu reformele structurale limitate, pun presiune pe capacitatea institutionala si ar putea afecta in mod negativ sentimentul investitorilor, sporind sensibilitatea in cazul unor evenimente externe”, se mai scrie in comunicatul de presa al Moody’s.

Astfel, ratingul Romaniei poate creste”daca vor fi imbunatatite masurile fiscale si externe”, alaturi de o predictibilitate si credibilitate mai ridicate a politicilor, precum si de eficienta institutionala. „Probabilitatea unei imbunatatiri ar creste odata cu implementarea unor reforme structurale menite sa imbunatateasca mediul de afaceri si sa solutioneze deficitul de infrastructura cu un impact pozitiv asupra cresterii pe termen lung”, se mai sustine in comunicatul de presa al Moody’s.

In schimb, ratingul poate fi inrautatit daca nu se iau asemenea masuri si daca mai continua actualele tendinte institutionale si fiscale, precum si daca actualele dezechilibre macroeconomice se amplifica si continua deteriorarea balantei de plati si a pozitiei investitionale internationale.

Deciziile Moody’s au fost luate la data de 21 august, in urma unei sedinte care a vizat indicatorii macroeconomici si capacitatea fiscala si financiara a Romaniei, care nu s-au schimbat, in timp ce tara noastra a devenit mai expusa in fata unei potentiale crize, iar structura institutionala s-a degradat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: