Categories: life

Mormantul lui Iisus, deschis pentru prima data dupa SUTE de ani. Cercetatorii sunt ULUITI de ce au gasit – Foto & Video

Oamenii de stiinta au deschis pentru prima data, in cel putin doua secole, locul considerat de crestini a fi mormantul lui Iisus din Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

Dala de marmura care acopera mormantul a fost mutata pe parcursul a trei zile, in cadrul lucrarilor de restaurare efectuate in aceasta biserica din orasul vechi, a constatat duminica un fotograf AFP, citat de Agerpres.

Este prima data cand aceasta piatra funerara este ridicata, cel putin din anul 1810, in timpul precedentelor lucrari de restaurare intreprinse in urma unui incendiu, a declarat parintele Samuel Aghovan, seful bisericii armene. „Acest lucru este emotionant pentru ca este ceva despre care vorbim de secole”, a adaugat preotul.

Fredrik Hiebert, un arheolog al National Geographic Society, a afirmat ca cercetatorii vor descoperi lespedea pe care a fost pus trupul lui Iisus, dupa ce a fost crucificat. „Placile de marmura ce acopereau mormantul au fost inlaturate si am fost uimiti de cantitatea de materiale aflate sub acestea. Vor exista lungi analize stiintifice, dar, in final, vom fi capabili sa descoperim piatra pe suprafata careia a fost depus trupul lui Iisus”, a declarat Hiebert.

Potrivit traditiei, Iisus a fost intins pe o piatra cioplita ce provenea dintr-o pestera calcaroasa dupa ce a fost crucificat de catre romani in anul 30 e.n. sau, probabil, in anul 33. La 3 zile dupa moartea sa, a inviat, iar femeile care au venit sa ii unga trupul au constatat ca mormantul era gol. Aceasta piatra este acum anexata unei structuri numita Edicule (de la latinul aedicule, casa mica), care a fost, ulterior, reconstruita intre anii 1808-1810 dupa ce a fost distrusa de un incendiu.

Proiectul de restaurare din Biserica Sfantului Mormant a inceput in luna mai. In jurul sitului au fost montate schele si panouri de protectie, in timp ce o structura metalica a fost aplicata la intrarea in mormant pentru a-i proteja pe turisti.

Mormantul este situat intr-o structura mica cunoscuta sub numele de edicul, care a fost reconstruit in marmura ca urmare a unui incendiu. El este sustinut de zeci de ani de o structura metalica, care tine laolalta blocurile de marmura. Dar acestea se desprind unele de altele sub efectul intemperiilor si al afluxului zilnic a mii de pelerini si turisti.

Acest altar ridicat sub cupola bisericii va fi demontat si reconstruit in mod identic. Doar piesele foarte fragile sau cele sparte vor fi inlocuite, in timp ce placile de marmura care pot fi pastrate vor fi curatate. Structura care le sprijina va fi consolidata, a precizat Custodia Locurilor Sfinte.

Lucrarile sunt finantate de cele trei principale confesiuni crestine de la Sfantul Mormant (grecii ortodocsi, franciscanii, armenii) precum si prin contributii publice si private.

Aceasta restaurare, condusa de experti greci cu sprijinul National Geographic Society, este de asteptat sa dureze opt luni, urmand sa fie finalizata pentru Pastele din 2017.

Ediculul, realizat in 1809-1810 in stil baroc otoman dupa un incendiu care a avariat toata bazilica, este cea mai recenta dintre constructiile care s-au succedat din secolul al IV-lea pe locul mormantului lui Iisus. El a dat imediat semne de fragilitate, scufundandu-se sub propria greutate si fiind supus intemperiilor printr-un spatiu deschis din cupola domului. Factori contemporani i-au accelerat degradarea, in primul rand afluenta vizitatorilor, a caror respiratie face sa creasca umiditatea ambientala si altereaza mortarul. Si lumanarile care ard la cativa centimetri de edicul provoaca puternice variatii termice ale marmurei si depun un strat gros de material negru si unsuros.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

2 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

7 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

6 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

6 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

6 ore ago