Mos Craciun este ingropat in Irlanda? „Legenda spune ca a fost mereu aici”

life

La doar 20 de minute de mers cu masina la sud de orasul Kilkenny, Irlanda, se zvoneste ca un sat medieval abandonat adaposteste o legenda misterioasa de Craciun, potrivit BBC.

In mijlocul pasunilor verzi si unui cimitir cu morminte care dateaza din secolul al XIII-lea, ruinele bisericii Sf. Nicolae se inalta peste casa familiei lui Maeve si Joe O’Connell. Printre cei care se odihnesc vesnic aici se numara primii locuitori ai mosiei, enoriasii bisericii si – conform legendei locale – Sfantul Nicolae din Myra. Da, Sfantul care l-a inspirat pe Mos Craciun.

Astazi, familia O’Connell este proprietara si singura ocupanta umana (vie) a Jerpoint Park, un oras medieval pustiu inca din secolul al XII-lea, situat la 20 km sud de orasul Kilkenny. Situata de-a lungul punctului de trecere al raului Nore si al raului Little Arrigle, asezarea (numita anterior Newtown Jerpoint) se crede ca a fost fondata de normanzi, care au sosit in Irlanda in jurul anului 1160 d.Hr. Conform Consiliului Patrimoniului din Irlanda, orasul a inflorit pana in secolul al XV-lea, dovezile arheologice dezvaluind case, o piata, un turn, un pod, strazi, o moara, un sistem de gestionare a apei si manastirea Jerpoint din apropiere, care se inalta si astazi. Dar pana in secolul al XVII-lea, ocupantii orasului au disparut, probabil din cauza unei combinatii de atacuri violente si ciuma.

Cum de se crede ca locul de odihna al Sfantului Nicolae se afla intr-un oras fantoma, devenit ferma privata, este un mister. Dar unii – inclusiv familia O’Connell – cred ca traditia locala poate arunca putina lumina asupra afirmatiei.

„Legenda spune ca a fost mereu aici”, spune Maeve.

In cimitirul bisericii, o efigie de piatra ornamentata pazeste un mormant. Pe piatra funerara plata este reprezentata figura unui barbat care sta cu mainile impreunate la degetele mari, cu palmele indreptate spre exterior, simbol al naturii caritabile a persoanei ingropate.

Simbolismul, desigur, are nevoie de putine explicatii pentru oricine a crescut primind cadouri de la Mos Craciun, Kris Kringle, Sinter Klaas sau oricum s-ar numi el. Desi Mos Craciun este viu in inimile celor care cred, persoana care a inspirat figura legendara a fost muritorul Sfant Nicolae din Myra.

Inainte de a deveni sfant, Nicolae a fost un baiat orfan nascut in vechiul oras roman Patara care si-a impartit mostenirea bolnavilor si saracilor, potrivit Vatican News. A devenit episcop de Myra, care acum face parte din Turcia; a participat la Sinodul de la Niceea din 325, care l-a declarat pe Iisus fiul lui Dumnezeu; a murit la Myra la 6 decembrie 343 si a fost inmormantat tot acolo. Cu toate acestea, locul exact unde se afla trupul Sfantului Nicolae continua sa fie o enigma.

Unii cred ca mormantul sau este neatins sub podeaua bisericii Sf. Nicolae din orasul Myra, actualul Demre, in sudul Turciei de azi (loc adaugat pe lista siturilor din Patrimoniul Mondial UNESCO). Biserica ar fi fost construita in anul 520 d.hr pe fundatiile bisericii unde Sfantul Nicolae a slujit ca episcop si a fost inmormantat.

Altii sustin ca trupul sau a fost furat si mutat in Bari, Italia, unde se afla intr-o cripta de sub Bazilica San Nicola. Mai mult, multi sustin ca relicve din trupul sfantului au fost smulse si apoi vandute sau daruite oamenilor si bisericilor din intreaga lume.

In imaginea de pe piatra de mormant, doua siluete masculine se uita peste umerii Sfantului Nicolae pe efigie. Sunt cei doi cavaleri cruciati care se presupune ca au transportat trupul sfantului de la locul sau de inmormantare din Turcia in Italia, la Bari, „pentru pastrare”. In timpul misiunii lor, spune legenda, cavalerii au luat o relicva cu ei in Irlanda, care a ajuns la Biserica Sf. Nicolae din Newtown Jerpoint si, in cele din urma, a fost ingropata in cimitirul din curtea bisericii.

Parcul Jerpoint este in prezent o ferma functionala. Dar unii cercetatori indica o intrerupere semnificativa documentata a proprietatii. „Locul in sine unde se afla acum mormantul nu este nici macar locatia initiala. A fost mutat in 1839″, a spus Nathan Mannion, seful expozitiilor si programelor la EPIC, muzeul emigratiei din Irlanda. „Deci, locul in care se vede piatra funerara din Newtown Jerpoint acum, nu este locatia initiala”.

Mannion, el insusi din comitatul Kilkenny, isi aminteste ca a crescut cu povesti despre mormantul Sf. Nick din Jerpoint Park, ceea ce i-a aprins curiozitatea. „Intotdeauna am fost interesat de istorie, desigur”, a spus el, „si m-a condus acolo unde sunt”.

In ceea ce priveste continutul mormantului din Jerpoint Park, Mannion admite ca, fara nicio dovada fizica, „este putin probabil sa poti spune ceva sigur”. In timp ce unii cred ca o relicva a Sfantului Nicolae este ingropata acolo, el a spus ca altii cred ca mormantul este marcat gresit si ca de fapt contine ramasitele unui preot local. „Ati crede ca atunci cand a fost mutat in 1839, poate ca au profitat de acea ocazie pentru a vedea ce era exact inauntru”, se intreba el cu voce tare.

Maeve spune ca nu exista planuri de a dezgropa mormantul si crede ca exista o relicva a sfantului ingropata pe acel teren „Faptul ca exista o efigie – s-a muncit mult pentru a prezenta o relicva, asa ca, evident, oamenilor le-a pasat suficient pentru a marca locul”, a spus ea. „Nu ai pune o efigie sculptata masiva intr-un loc in care nu se afla nimic. Ar trebui sa existe ceva.”

Mannion admite ca nimeni nu poate sti cu adevarat ce este ingropat sub efigia de piatra fara sa deschida mormantul. Comertul cu relicve sfinte a fost o piata problematica de candoamenii au considerat artefactele sacre, a mentionat el. Parti din corpurile sfintilor isi gasesc drumul in intreaga lume, dar singura modalitate de a le confirma autenticitatea este prin compararea probelor de ADN cu alte relicve confirmate.

„Deci, nu stiu daca voi putea dovedi in mod concludent daca Mos Craciun este real sau nu in Irlanda. Si nici nu as vrea”, a recunoscut Mannion.

Maeve alege sa creada. La fel si multi dintre cei aproximativ 10.000 de turisti care viziteaza anual mormantul Sfantului Nicolae din parcul Jerpoint.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: