externe

Moscova a renuntat la termenul „operatiune speciala”. Putin a inceput sa foloseasca cuvantul „razboi”

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a inceput sa foloseasca termenul „razboi” pentru a prezenta ce se intampla acum in Ucraina in comditiile in care Moscova a interzis anterior folosirea acestui cuvant in legatura cu evenimentele din Ucraina. Moscova sustinea ca in Ucraina are loc doar o „operatiune speciala”.

Intr-o intalnire cu conducerea Dumei de Stat si liderii grupurilor parlamentare,Putin a folosit cuvantul „razboi” de mai multe ori in legatura cu „operatiunea speciala” din Ucraina.

„Ni se spune ca noi am inceput razboiul in Donbas, in Ucraina. Nu, acesta a fost declansat de acelasi Occident colectiv, organizand si sustinand o lovitura de stat armata neconstitutionala in Ucraina, in 2014, apoi incurajand si justificand genocidul impotriva locuitorilor din Donbas. Occidentul colectiv este instigatorul direct, vinovatul de ceea ce se intampla astazi”, a declarat Putin.

El a adaugat ca „daca acelasi Occident a vrut sa provoace un conflict pentru a trece la o noua etapa in lupta impotriva Rusiei, la o noua etapa in descurajarea tarii noastre, atunci putem spune ca, intr-o oarecare masura, a reusit”.

Razboiul a fost dezlantuit si au fost introduse sanctiuni. In conditii normale, probabil ca acest lucru ar fi fost dificil de facut”, a mai afirmat seful statului rus.

Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, a apreciat vineri ca ”nimeni nu poate fi neutru” in fata unei agresiuni precum ”infioratorul” razboi al Rusiei impotriva Ucrainei, transmite EFE.

”In fata unei agresiuni, nimeni nu poate fi neutru. Nimeni nu poate trai in siguranta intr-o lume in care folosirea ilegala a fortei devine normala sau este tolerata”, a subliniat Borrell, pe contul sau oficial de Twitter, dupa interventia sa in cadrul reuniunii ministrilor de externe ai tarilor membre ale G20 care are loc la Nusa Dua (Indonezia).

In acest forum, la care a luat parte si ministrul de externe rus Serghei Lavrov, Borrell a declarat ca le-a cerut ”tuturor participantilor sa ajute la incheierea razboiului, la refacerea suveranitatii Ucrainei si la garantarea limitarii repercusiunilor globale”.

Aceasta reuniune a ministrilor de externe ai G20 – din care fac parte cele mai industrializate tari si statele emergente – ”are loc intr-un context extrem de grav ca urmare a infioratorului razboi al Rusiei impotriva Ucrainei”, a insistat Borrell, care a subliniat ca ”sistemul multilateral se afla sub presiune mai mult ca oricand, intr-un moment in care avem cel mai mult nevoie de el”.

Seful diplomatiei europene a insistat ca ”agresiunea Rusiei constituie o incalcare flagranta a dreptului international” si ”aduce cu sine fragmentarea ordinii mondiale si pune in pericol recuperarea economica globala”.

”Si nu este vorba doar despre un razboi care afecteaza Europa sau despre un conflict occidental, ci este un conflict international extrem de grav”, a apreciat el.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Casa Alba refuza o ancheta penala internationala care sa-i vizeze pe oficialii israelieni, in privinta ofensivei din Fasia Gaza

Statele Unite "nu sunt in favoarea" unei anchete penale la adresa oficialilor israelieni din cauza…

12 minute ago

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

12 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

13 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

13 ore ago