externe

Moscova a testat rachete antinava in Golful Petru cel Mare din Marea Japoniei

Ministerul rus al Apararii a anuntat, marti, ca Moscova a testat rachete antinava in Marea Japoniei. Potrivit ministerului, doua ambarcatiuni au lansat un atac cu racheta simulat asupra unei nave de razboi inamice simulate, aflata la aproximativ 100 de kilometri distanta. Ministerul a declarat ca tinta a fost lovita cu succes de doua rachete de croaziera Moskit, potrivit AP.

Moskit, al carui nume de raportare NATO este SS-N-22 Sunburn, este o racheta supersonica de croaziera care are capacitate de focos conventional si nuclear. Racheta este capabila sa zboare cu o viteza de trei ori mai mare decat viteza sunetului si are o raza de actiune de pana la 250 de kilometri.

Potrivit ministerului, exercitiul, care a inclus alte nave de razboi si avioane, a avut loc in Golful Petru cel Mare din Marea Japoniei, dar nu a oferit coordonate mai precise. Golful se invecineaza cu sediul Flotei Ruse din Pacific la Fokino si se afla la aproximativ 700 de kilometri in nordul insulei japoneze Hokkaido.

Japonia a reactionat calm la exercitiul cu rachete desfasurat langa Vladivostok, mai degraba decat direct in apele dintre cele doua tari.

Tokyo nu intentioneaza sa inainteze un protest Rusiei cu privire la exercitiul cu rachete, a declarat Tasuku Matsuki, oficial japonez din cadrul Ministerului de Externe responsabil de legaturile cu Rusia, mentionand ca locatia sa – Golful Petru cel Mare – este considerata coasta rusa, desi se afla in fata apei intre cele doua tari.

„In general, Japonia este ingrijorata de cresterea activitatilor militare ale Rusiei in zona coastelor japoneze si le urmareste cu mare interes”, a spus Matsuki.

El a spus ca Rusia a mai efectuat exercitii cu rachete in acea zona si a emis aviz maritim din timp. De asemenea, Japonia nu este in masura sa comenteze intentia Rusiei in ceea ce priveste exercitiul.

Saptamana trecuta, bombardiere rusesti Tu-95 cu capacitate nucleara au survolat Marea Japoniei timp de cateva ore.

In septembrie, Japonia a protestat fata de exercitiile militare multinationale de pe insulele Kurile aflate sub control rusesc – dintre care unele sunt revendicate de Japonia – si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la navele de razboi rusesti si chineze care efectueaza exercitii de tir in Marea Japoniei.

Tot anul trecut Rusia a testat rachete lansate de submarine in Marea Japoniei.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Irak: 11 persoane spanzurate pentru terorism si apartenenta la gruparea Stat Islamic

Cel putin 11 persoane au fost spanzurate saptamana aceasta in Irak pentru "terorism" si apartenenta…

9 ore ago

Rapper iranian condamnat la moarte pentru „coruptie pe pamant”. El a sustinut cu melodiile sale protestele din 2022

Un rapper iranian condamnat la inchisoare pentru ca a sprijinit protestele antiguvernamentale a fost condamnat…

9 ore ago

Tara Galilor: O adolescenta arestata dupa ce ar fi atacat cu un cutit doi profesori si un coleg

Scoala Amman Valley din Carmarthenshire, Tara Galilor, a fost inchisa astazi dupa ce doi profesori…

9 ore ago

Germania a arestat 11 membri ai unei bande nigeriene specializate in escrocherii sentimentale. Banda are 30.000 de membri in intreaga lume

Politia germana a anuntat miercuri ca a arestat 11 membri ai unei bande criminale din…

9 ore ago

Intra in vigoare taxa de acces in Venetia. Taxa va fi platita de turistii care stau doar o zi in Venetia

Venetia va incepe joi sa taxeze turistii de o zi la intrarea in oras, intr-un…

9 ore ago