Moscova a uitat. Ambasada SUA la Bucuresti readuce aminte Rusiei cat de mult a fost ajutata de America in Al Doilea Razboi Mondial

news

Ambasada SUA la Bucuresti a dat publicitatii un mesaj in care readuce aminte cat de mult i-au ajutat americanii pe rusi in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Valoarea echipamentelor militare s-ar ridica astazi la 180 de miliarde de dolari.

„Inainte ca Statele Unite sa intre in al doilea razboi mondial, si apoi pe toata durata conflagratiei, America a trimis arme si echipamente in Uniunea Sovietica, pentru a o ajuta sa invinga invazia nazista.

Din 1941 pana in 1945 au fost livrate 400.000 de jeepuri si camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, munitie, tehnica militara, medicamente, paturi, incaltaminte, milioane de tone de produse petroliere si mancare, toate in valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016).

Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un imprumut, dar la sfarsitul razboiului, S.U.A. nu au cautat sau asteptat prea multe in ceea ce priveste rambursarea de catre URSS. In memoriile sale, Nikita Hrusciov a descris modul in care Stalin a subliniat valoarea ajutorului: ‘El a declarat direct ca, daca Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi castigat razboiul’”, arata Ambasada SUA pe Facebook.

In data de 9 mai a fiecarui an, Rusia sarbatoreste cu mare fast si defilari de trupe victoria impotriva nazismului.

Tensiunile dintre Moscova si Washington au crescut din nou in ultima perioada dupa ce rusii au deplasat zeci de mii de soldati la granita cu Ucraina. Ulterior, mare parte dintre trupe s-au retras insa au ramas stationate echipamentele militare.

Mai mult despre:

Comentarii: