Moscova acuza ambasada SUA ca a dat „instructiuni” protestatarilor. Peste 40.000 de rusi au iesit in centrul Moscovei impotriva lui Putin

externe

Ambasada SUA la Moscova va trebui sa dea explicatii pentru publicarea pe site-ul sau de internet a „itinerariilor” manifestatiilor opozantilor de sambata, a anuntat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care ii va convoca pe diplomatii americani, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Despre ce e vorba, despre a-i influenta sau a le da instructiuni (manifestantilor)?”, a scris purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, „colegii americani vor trebui sa vina sa se explice in Piata Smolenskaia”, adresa MAE rus.

Purtatoarea de cuvant facea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetatenii americani sa nu mearga la manifestatiile de sambata din Rusia. In acest text, reprezentanta diplomatica precizeaza in ce orase si pe ce strazi sunt prevazute sa aiba loc proteste.

Din punctul de vedere al diplomatei ruse, asta ar insemna de fapt incurajarea manifestantilor. Potrivit ei, daca ambasada Rusiei la Washington ar fi actionat astfel, asta ar fi dus la „amenintari de sanctiuni si expulzari ale unor diplomati rusi”.

Diplomatii americani nu au reactionat pana in prezent la aceasta luare de pozitie, noteaza AFP.

Purtatoarea de cuvant a ambasadei SUA a denuntat in schimb sutele de arestari la protestele care au loc sambata.

Cel putin 40.000 de oameni s-au adunat sambata in centrul Moscovei pentru a protesta in semn de sprijin pentru opozantul incarcerat Aleksei Navalnii, estimeaza Reuters, dar proteste au avut loc in multe alte orase.

Peste o mie de persoane au fost arestate de fortele de ordine sambata in Rusia in cursul manifestatiilor, potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat in monitorizarea manifestatiilor in aceasta tara.

Comentarii: