Moscova ameninta acum cu invadarea Europei. Ministrul de Externe vorbeste despre posibilitatea „unui conflict pe scara larga in Europa”

externe

Posibila aderare a Ucrainei la NATO reprezinta „amenintari inacceptabile” pentru Moscova, fiind „inacceptabila” si posibilitatea ca sistemele de aparare antiracheta sa fie plasate direct la granita cu Rusia, a declarat vineri ministrul de externe al tarii.

Vorbind pentru ziarul bosniac Oslobodjenje, Serghei Lavrov a declarat ca toate partile trebuie sa reduca „gradul de confruntare” provocat de oficialii americani si de activitatile acestora cu „protejatii lor ucraineni”.

„Politica de antrenare a Kievului in NATO, cu perspectiva aparitiei unor sisteme de atac cu rachete in apropierea granitelor noastre, reprezinta amenintari inacceptabile la adresa securitatii Rusiei, provocand riscuri militare grave pentru toate partile implicate, pana la si inclusiv un conflict pe scara larga in Europa”, a spus el, citat de Russia Today.

Comentariile lui Lavrov la plecarea din Bosnia vin in contextul in care relatiile dintre Rusia si blocul militar condus de SUA raman intr-un punct de criza.

Recenta crestere a tensiunilor survine in urma rapoartelor potrivit carora Moscova isi maseaza trupele la granita cu Ucraina, unele institutii media occidentale afirmand ca se pregateste o invazie. NATO a avertizat in repetate randuri Rusia ca pregateste un set de sanctiuni care vor fi impuse in cazul in care va fi intreprinsa o actiune militara.

La inceputul acestei saptamani, in cadrul unei reuniuni extinse a Ministerului Apararii, presedintele rus Vladimir Putin a explicat ca, in cazul in care infrastructura NATO ar aparea in Ucraina, ar fi nevoie de doar 7-10 minute pentru ca o racheta sa ajunga la Moscova, subliniind ca aceasta este „o provocare serioasa pentru Rusia”.

Vinerea trecuta, Moscova a prezentat o lista de propuneri SUA si NATO sub forma a doua proiecte de tratate. Documentele constau intr-o lista de garantii de securitate, inclusiv o cerere ca NATO sa nu se extinda spre est in state care au facut parte din fosta URSS. In cazul in care va fi semnat, ar urma, de asemenea, ca miscarile de trupe in apropierea granitei rusesti sa fie limitate si sa se impiedice amplasarea de rachete in apropierea frontierei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: