Moscova ameninta acum si Germania: „A depasit linia rosie privind livrarea de arme letale regimului ucrainean”

externe

Ambasadorul Federatiei Ruse la Berlin, Serghei Neceaev, a criticat din nou Germania pentru ca a livrat arme grele Ucrainei, in timp ce Kremlinul se afla sub presiunea de a opri contra-ofensiva ucraineana, informeaza luni dpa, citata de Agerpres.

„Livrarea de arme letale regimului ucrainean – care sunt folosite nu doar impotriva soldatilor rusi, ci si impotriva populatiei civile din Donbas – este o ‘linie rosie’ pe care guvernul german… nu ar fi trebuit sa o depaseasca”, a declarat Neceaev intr-un interviu pentru cotidianul rus Izvestia.

Ambasadorul rus s-a referit in interviul sau la „responsabilitatea morala si istorica” a Germaniei „pentru crimele naziste din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial”.

Citeste si: Lider cecen: „Vom ajunge la Berlin, Insallah, daca Vladimir Putin nu ne opreste. Vom castiga acest jihad, nu exista nicio indoiala” – Video

In contextul crizei din Ucraina, guvernul german a distrus fostele sale bune relatii cu Rusia si a subminat procesul de reconciliere istorica dintre popoare, a spus Neceaev.

Ambasadorul rus a negat ca Germania ar putea avea un rol de mediere in a ajuta sa se puna capat conflictului, descriind Berlinul drept una dintre principalele forte ce se afla in spatele politicii de sanctiuni impotriva Rusiei.

Rusia a declansat o invazie asupra Ucrainei vecine pe 24 februarie. De atunci, guvernul german a livrat Kievului echipamente militare si munitii, precum si tancuri antiaeriene, dar s-a abtinut sa livreze avioane de lupta sau sa aprovizioneze direct Ucraina cu tancuri de lupta, dupa cum cere ea.

Berlinul a invocat de asemenea istoria sa din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial drept unul dintre motivele care o determina sa actioneze cu relativa precautie atunci cand e vorba sa livreze vreunei tari arme ofensive si grele.

Afirmatiile lui Neceaev survin in timp ce fortele militare ucrainene continua sa avanseze in teritoriile altadata ocupate de armata rusa, in special in nord-estul Ucrainei.

In timp ce contra-ofensiva ucraineana castiga teren, se fac auzite tot mai multe apeluri pentru ca Germania sa livreze direct Kievului tancuri de atac Leopard.

Un purtator de cuvant al guvernului german a declarat luni ca „Germania nu va fi singura daca se va ajunge la aceasta chestiune”. Berlinul este in stransa legatura cu aliatii sai cu privire la ce fel de arme sa livreze Ucrainei, a spus purtatoarea de cuvant-adjunct a guvernului german, Christiane Hoffmann.

Comentarii: