externe

Moscova ameninta din nou Chisinaul: „Situatia continua sa se degradeze in R. Moldova. Vedem ce se intampla la Kiev”

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a lansat noi amenintari la adresa Republicii Moldova dupa ce sase posturi de televiziune controlate de oligarhi au fost interzise de guvernul de la Chisinau.

”Din nou, suntem nevoiti sa atragem atentia la cresterea tendintelor care ne ingrijoreaza intr-o tara care ne este apropiata, unde, in baza sabloanelor occidentale exersate atat in tarile baltice, cat si in Ucraina, in baza acestor scenarii se instaleaza un control totalitar asupra tuturor sferelor socio-politice ale tarii si continua tentativele de sadire a samantei rusofobe.

Cu eforturile aparatului represiv, imputernicit cu atributii practic nelimitate, are loc epurarea landsaftului politic al R. Moldova. Autoritatile se rafuiesc metodic cu oponentii lor, in primul rand cu cei care, in interesele poporului moldovenesc, opteaza pentru dezvoltarea unor relatii constructive cu Rusia. Pe acestia este pus automat eticheta de agenti ai Kremlinului si totul merge conform unui scenariu pregatit din timp. In realitate, ei pur si simplu sunt incomozi pentru regimul de la conducere pentru ca isi permit sa aiba o parere diferita”, a declarat Zaharova intr-o conferinta de presa.

Zaharova a acuzat Chisinaul ca ar prelua metode folosite de nazistii germani in anii 30-40 ai secolului trecut, folosindu-le in raport cu cetatenii moldoveni vorbitori de limba rusa. Ea a amenintat voalat R. Moldova ca ar putea sa repete soarta Ucrainei, care a fost invadata de Rusia la sfarsitul lunii februarie.

”De asemenea, dupa aceleasi sabloane baltice si ucrainene, in R. Moldova au loc tentative de excludere a limbii ruse din toate sferele, inclusiv educatiei si culturii. Totodata, au loc tentative de rescriere a istoriei, nu se incheie actiunile de protest in fata Ambasadei ruse la Chisinau, fapt care incurca la functionarea sa normala. Ce va fi mai departe? Urmeaza prigonirea Bisericii Ortodoxe Moldovenesti, care va fi gasita vinovata de faptul ca este canonic subordonata Patriarhiei Moscovei? Incalcarea drepturilor cetatenilor vorbitori de limba rusa, care vor fi obligati sa isi coase stelute pe maneca? Istoria deja stie despre astfel de exemple in secolul XX. Atunci erau stele galbene, acum vor fi incleiate stele rosii. Dupa asa logica nesanatoasa, se poate ajunge si la o cadere totala, la selectia oamenilor. Pe de alta parte, vedem ce se intampla la Kiev. Asta este exemplul pe care vor sa-l urmeze in R. Moldova?”, s-a intrebat Maria Zaharova.

Ea a mai catalogat eforturile autoritatilor moldovenesti de a contracara propaganda rusa drept cenzura impotriva presei si intentiile adoptarii unui echivalent al legii Magnitki drept o tentativa de a obtine un nou instrument in lupta cu disidenta.

”Ministerul Justitiei R. Moldova, copiind de la mentorii occidentali, lucreaza asiduu la un analog al proiectului asa numitei Legi Magnitki, care presupune transpunerea in legislatia nationala a sanctiunilor internationale. Totodata, expertii independenti sunt de parerea ca, astfel, conducerea vrea sa obtina un instrument nou in lupta cu disidenta.

Eforturile pentru sterizilarea spatiului informational continua. Am atras atentia ca este inacceptabila cenzurarea sferei media, dar situatia din acest domeniu continua sa degradeze in R. Moldova si pot sa va spun ca acest lucru va continua si pe viitor. A fost suficient ca autoritatile sa arate cu degetul si CSE a interzis programele informational-analitice ruse si, pur si simplu, a blocat o intreaga lista de resurse informationale rusesti. Si nu s-au oprit aici. S-a ajuns pana la masuri deschis represive.

Mai concret, sase televiziuni independente care transmit in limba rusa au ramas cu licenta suspendata din 19 decembrie. De asta si va spun ca aceste metode au fost exersate in tarile baltice. Acum, cei de la canalele care o deservesc pe Sandu au iluzia ca vor fi crutati, dar trebuie sa se uite ce s-a intamplat in tarile baltice cu Dojdi, recunoscut in Rusia drept agent strain, si sa-si curme aceste iluzii. Vor pati acelasi lucru atunci cand acest lucru va fi necesar regimului. Urmatorul pas pe care vor sa-l faca autoritatile de la Chisinau este sa ia sub control retelele de socializare si de mesagerie. Astfel este inteles drumul spre Europa”, a mai sustinut Zaharova.

Zaharova a cerut autoritatilor R. Moldova ”sa renunte la cursul irational sustinut din exterior pentru o ruptura completa a legaturilor cu Federatia Rusa. Toate acestea vor avea consecinte mari, foarte grave si foarte triste pentru toata lumea”.

Maia Sandu a declarat anterior ca nu vrea sa asculte lectii de democratie de la cei care nu au nimic in comun cu democratia.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

O oră ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

56 de minute ago

Ciolacu, la Iasi, enervat ca a fost intrebat despre pozitia sa fata de moldoveni: „Nu cred ca n-ati zis vreodata bancuri cu ardeleni, cu olteni”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Iasi, referindu-se la declaratia sa ca ”Buzaul nu…

45 de minute ago

Presedintele cubanez cere SUA sa scoata Cuba de pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul

Presedintele cubanez Miguel Diaz-Canel cere Statelor Unite sa scoata Cuba de pe lista statelor care…

58 de minute ago

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

2 ore ago