Moscova ameninta SUA, sa nu se amestece in Cuba. Ample proteste la Havana contra liderilor comunisti

externe

Rusia a avertizat luni impotriva oricarei ‘ingerinte straine’ in criza care zdruncina in prezent Cuba, tara aliata a Moscovei unde autoritatile se confrunta cu manifestatii de o amploare considerata istorica impotriva puterii comuniste, relateaza AFP, citata de Agerpres.

‘Consideram drept inacceptabila orice fel de ingerinta straina in afacerile interne ale unui stat suveran si orice alta actiune distructiva care ar putea favoriza destabilizarea situatiei in insula’, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

‘Suntem convinsi ca autoritatile cubaneze iau toate masurile necesare pentru restabilirea ordinii publice in interesul cetatenilor tarii’, afirma diplomatia rusa, adaugand ca Moscova ‘urmareste indeaproape evolutia situatiei din Cuba si din jurul acesteia’.

Prinsi cu garda jos de manifestatiile spontane care au izbucnit in diferite orase din tara, cu incaierari de strada in special la Havana, autoritatile cubaneze s-au declarat pregatite sa apere revolutia ‘indiferent de pret’.

SUA si-au exprimat sprijinul pentru protestatari si au avertizat impotriva oricarei recurgeri la violenta impotriva ‘manifestantilor pasnici’.

Relatiile diplomatice intre Cuba si SUA, dupa o scurta reconciliere intre 2014 si 2016, s-au deteriorat in mandatul lui Donald Trump, care a inasprit embargoul in vigoare din 1962, denuntand incalcari ale drepturilor omului si sprijinul Havanei pentru guvernul lui Nicolas Maduro in Venezuela.

Rusia este unul din principalii aliati ai autoritatilor cubaneze inca din perioada sovietica, noteaza AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: