Moscova, amenintare fara precedent in istoria recenta la adresa Poloniei: „Este considerata un inamic periculos, si-ar putea pierde calitatea de stat”

externe

Steaguri poloneze

Dmitri Medvedev, un aporpiat al presedintelui Vladimir Putin, a avertizat joi Polonia ca este considerata un „inamic periculos” de catre Rusia si ca ar putea ajunge sa-si piarda calitatea de stat daca isi continua cursul actual.

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a facut aceste comentarii intr-un articol de 8.000 de cuvinte despre relatiile ruso-poloneze, afirmand ca Moscova are acum un „inamic periculos” in Polonia.

„O vom trata (Polonia) exact ca pe un inamic istoric”, a spus Medvedev. „Daca nu exista nicio speranta de reconciliere cu inamicul, Rusia ar trebui sa aiba doar o singura atitudine, foarte dura, in ceea ce priveste soarta acestui stat”.

„Istoria a dat de mai multe ori un verdict necrutator polonezilor: oricat de ambitioase ar fi planurile revansarde, prabusirea lor ar putea duce la moartea statalitatii poloneze in intregime”, a mai spus Medvedev, citat de Reuters.

Polonia, care a sprijinit Ucraina, acuza Rusia ca incearca sa o destabilizeze tara  campanii de dezinformare si spionaj. Moscova a condamnat ceea ce considera a fi pozitia ostila a Varsoviei fata de ea si fata de interesele rusesti din Polonia, aminteste Reuters.

Medvedev, care s-a prezentat drept un modernizator liberal atunci cand a fost presedinte in perioada 2008-2012, este acum unul dintre cei mai duri pioni ai Kremlinului, avand o atitudine extrem de anti-occidentala, atacand adesea Occidentul cu insulte.

Diplomatii spun ca opiniile sale indica modul de gandire la nivelurile superioare ale elitei de la Kremlin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: