Moscova, amenintari in cazul Kaliningrad: „Rusia va lua masuri dure impotriva Lituaniei si a Uniunii Europene, masuri a caror pregatire a fost deja finalizata”

externe

Rusia a avertizat vineri Lituania si Uniunea Europeana ca ar putea adopta ‘masuri dure’ impotriva lor daca nu se reia tranzitul unor marfuri spre si dinspre exclava rusa Kaliningrad, situata intre Lituania si Polonia pe coasta Marii Baltice, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„Daca situatia nu se stabilizeaza in zilele urmatoare, atunci Rusia va lua masuri dure impotriva Lituaniei si a Uniunii Europene”, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, conform unui comunicat.

„Continuam dialogul cu Lituania si Comisia Europeana. Ni se dau asigurari ca problema ar urma sa fie rezolvata in timpul apropiat. Speram ca Bruxelles si Vilnius sa ia singure decizie corecta care sa asigure un tranzit neingradit spre exclava Rusiei”, a afirmat Maria Zaharova intr-o conferinta de presa la Moscova.

Reprezentanta diplomatiei ruse a mai spus ca operatorii economici din Rusia sufera deja pierderi din cauza restrictiilor „ilegale impuse unilateral de lituanieni”, avertizand ca Moscova nu va astepta rezolvarea acestei problemei la infinit.

„Inca o data avertizam ca daca situatia nu se va stabiliza in zilele urmatoare, atunci Rusia va lua masuri dure impotriva Lituaniei si a Uniunii Europene, masuri a caror pregatire a fost deja finalizata”, a declarat Zaharova, conform comunicatului publicat pe pagina oficiala a MAE rus.

„Rezolvarea acestei probleme se prelungeste de prea mult timp”, a insistat ea.

Lituania a interzis tranzitul unor marfuri supuse sanctiunilor Uniunii Europene pe teritoriul sau spre si dinspre enclava baltica. Rusia a amenintat cu represalii.

Autoritatile de la Vilnius au explicat ca au impus restrictii incepand cu 20 iunie, intr-un efort de consolidare a masurilor punitive care au urmat invaziei Rusiei in Ucraina la 24 februarie.

Mai mult despre:

Comentarii: