Moscova anunta ca mai multi ”prieteni” vor sa plateasco gazul in ruble. Viktor Orban nu e singurul

money

Spania, import, record, gaze rusesti, embargou, UE

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a anuntat vineri ca mai multi cumparatori de gaze rusesti au convenit sa treaca la platile in ruble.

”Ne asteptam la decizia (de a trece la ruble) de la alti importatori”, a adaugat el, in comentariile publicate in revista interna a ministerului.

El nu a dezvaluit identitatile clientilor care au adoptat deja platile in ruble.

Stim insa ca Armenia a efectuat mai multe plati pentru livrarile de gaze naturale rusesti in ruble, dupa cum a declarat vineri ministrul Economiei, Vagan Kerobyan, intr-un interviu acordat publicatiei ruse RBC.

De asemenea, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat luni ca Ungaria planuieste sa plateasca gazele rusesti in euro prin Gazprombank. Oficialii europeni au avertizat Ungaria sa nu faca asa ceva.

Presedintele Vladimir Putin a declarat luna trecuta ca cumparatorii de gaz rusesc din tari ”neprietenoase” ar trebui sa plateasca in ruble, o miscare respinsa de autoritatile Uniunii Europene, in cadrul regimului de sanctiuni al blocului impotriva Moscovei, aminteste Agerpres.

Putin a avertizat Europa ca risca sa fie taiata aprovizionarea cu gaze daca nu plateste in moneda rusa, deoarece incearca sa riposteze asupra sanctiunilor, impuse pentru ceea ce Moscova numeste ”operatiune militara speciala” in Ucraina.

In martie, Putin a propus cumparatorilor de energie sa deschida conturi la Gazprombank, unde platile in euro sau dolari sa fie convertite in ruble.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: