Moscova anunta ca va amplasa noi arme pe Insulele Kurile. Japonia continua sa lupte pentru a-si redobandi insulele

externe

Kremlin

Dmitri Medvedev a anuntat marti ca Moscova va amplasa noi arme pe Insulele Kurile, care se afla in centrul unei dispute teritoriale cu Japonia, relateaza APA citand TASS.

Rusia si Japonia nu au semnat niciodata un tratat de pace care sa puna capat in mod oficial conflictului dintre ele din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

TASS l-a citat pe Medvedev spunand ca Rusia nu este impotriva semnarii unui tratat de pace cu Japonia, dar numai daca Tokyo nu mai contesta statutul insulelor.

Citeste si: Japonia anunta ca doreste sa semneze pacea cu Rusia. De ce nu a fost incheiat un trata de pace dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial

Japonia ar dori sa incheie un tratat de pace cu Rusia, dar intentioneaza sa continue politica de sanctiuni antirusesti si de sustinere a Ucrainei, a declarat premierul Fumio Kishida, in cadrul discursului principal rostit la o sesiune plenara a Camerei inferioare a parlamentului, relateaza agentia rusa Tass.

„Vom continua sa promovam in mod activ sanctiunile impotriva Rusiei si sprijinul pentru Ucraina”, a spus el afirmand ca exista o situatie dificila in relatiile bilaterale din cauza operatiunii militare speciale a Rusiei in Ucraina.

„Dar Japonia ramane ferm angajata in continuare in cursul menit sa rezolve problema teritoriala cu Rusia si sa incheie un tratat de pace”, a adaugat el.

De asemenea, Kishida a reamintit ca in a doua jumatate a lunii februarie va avea loc la Tokyo o conferinta privind problema reconstructiei Ucrainei.

Moscova si Tokyo poarta discutii inca de la mijlocul secolului trecut cu scopul de a elabora un acord de pace dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Dezacordul privind drepturile asupra partii sudice a Insulelor Kurile ramane principalul obstacol.

Dupa razboi, intregul arhipelag a fost incorporat in Uniunea Sovietica, dar Japonia revendica controlul asupra insulelor Iturup, Kunashir, Shikotan si a unui grup de mici insule nelocuite. Ministerul rus de Externe a subliniat in repetate randuri ca suveranitatea Moscovei asupra acestor teritorii, care dispune de cadrul juridic international adecvat, nu este pusa sub semnul intrebarii.

In martie 2022, Ministerul rus de Externe a anuntat ca Moscova a pus capat discutiilor cu Tokyo privind un tratat de pace din cauza restrictiilor unilaterale impuse de Japonia Rusiei in legatura cu situatia din Ucraina. De asemenea, Moscova s-a retras din dialogul cu Tokyo privind activitatile economice comune in sudul Insulelor Kurile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: