externe

Moscova anunta cati militari a pierdut in razboiul din Ucraina: 5.937. Soigu: „Rusia nu se lupta atat cu Ucraina, cat cu Occidentul”

Rusia a recunoscut miercuri un bilant de 5.937 de soldati ucisi de la inceputul ofensivei in Ucraina la sfarsitul lunii februarie, un bilant mult sub estimarile ucrainene si occidentale, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„Pierderile noastre pana la ora actuala sunt de 5.937 de morti”, a declarat ministrul apararii, Serghei Soigu, intr-un interviu la postul public de televiziune Rossia-24, in care a afirmat ca Rusia nu se lupta „atat cu Ucraina, cat cu Occidentul” pe teritoriul statului vecin.

Ultimul bilant anuntat de Ministerul Apararii rus consemna la sfarsitul lunii martie 1.351 soldati ucisi.

Declaratiile lui Soigu intervin la cateva minute dupa decizia presedintelui Vladimir Putin de a decreta mobilizare militara partiala in tara.

„Mobilizarea partiala” preconizata sa intre in vigoare miercuri nu ii vizeaza decat pe barbatii cu experienta militara, nu pe recruti si nici pe studenti, a precizat Serghei Soigu, care a spus ca armata rusa se poate baza pe o rezerva de 300.000 de oameni care vor fi instruiti inainte de a fi trimisi sa lupte.

Este vorba, potrivit ministrului rus, de „un pic mai mult de 1%” din numarul persoanelor care pot fi mobilizate in tara, estimat la circa 25 de milioane de persoane.

Aceste intariri vor fi desfasurate pentru a „consolida” si „controla” liniile din spate, lungimea „unei linii a frontului care este de peste 1.000 km” in sudul si estul Ucrainei.

Aceasta decizie intervine in timp ce fortele ucrainene au efectuat o serie de operatiuni ofensive in septembrie, fortand in special retragerea armatei ruse in regiunea Harkov, in nord-estul Ucrainei.

Rusia a lansat o ofensiva in Ucraina, afirmand ca vrea sa apere acolo populatiile rusofone care ar fi oprimate de o putere „nazista” si pentru a „demilitariza” tara. Ceea ce se intampla in Ucraina este, de fapt, un razboi de cucerire, primul de acest gen in Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sapte perchezitii DNA la Complexul Energetic Oltenia intr-un dosar de coruptie. Sunt patru suspecti

DNA efectueaza joi sapte perchezitii la CEO Oltenia intr-un dosar de coruptie. Sunt patru suspecti,…

10 minute ago

Instructor de yoga din Bucuresti, fost discipol al lui Gregorian Bivolaru, acuzat de viol si trafic de persoane

Un instructor de yoga din Capitala, autointitulat „maestru spiritual”, este acuzat de trafic de persoane…

O oră ago

Fosta presedinta a Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, acuza ca unele proteste pro-palestiniene din SUA au „o tenta ruseasca”

Fosta presedinta a Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a sugerat ca unele proteste pro-palestiniene, in special…

15 minute ago

Peste 60% dintre romani sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, cu 20% mai mult decat acum zece ani

Nu mai putin de 62,2% dintre romani sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentand ca…

O oră ago

Noul premier slovac, filorusul Robert Fico, va desfiinta televiziunea publica pentru a crea alta. Opozitia il acuza ca vrea sa-si faca „televiziune de casa”

Guvernul slovac condus de premierul social-democrat Robert Fico a aprobat miercuri lichidarea televiziunii publice RTVS,…

2 ore ago