externe

Moscova avertizeaza Turcia asupra „consecintelor” acceptarii Finlandei si Suediei in NATO: „Si lui Gorbaciov i s-a promis candva ceva”

Politicianul rus Leonid Slutsky a lansat miercuri un avertisment la adresa Turciei, afirmand ca vor exista consecinte daca Turcia va accepta admiterea Suediei si Finlandei in NATO.

Intr-o postare pe Telegram, Slutsky, lider al Partidului Liberal Democrat de dreapta din Rusia (LDPR) si presedinte al Comisiei pentru afaceri internationale din Duma de Stat, a scris ca, daca ar fi in locul Turciei, „nu as fi prea flatat de asigurarile pe care le-am primit in schimbul faptului ca nu am pus veto la aderarea finlandezilor si suedezilor la NATO”, potrivit unei traduceri in limba engleza a postarii sale, realizata de agentia de stiri de stat TASS, citata de Newsweek USA.

Slutsky nu a explicat mai detaliat de ce Turcia nu ar trebui sa se „flateze” in legatura cu asigurarile pe care le-a primit in acord.

Slutsky a adaugat in postarea sa de miercuri cu privire la pozitia Turciei fata de NATO ca „si lui Gorbaciov i s-a promis candva ceva”, referindu-se la fostul presedinte al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov. Slutsky nu a precizat ce a vrut sa spuna in legatura cu fostul lider al URSS.

In urma invaziei Rusiei in Ucraina de la sfarsitul lunii februarie, atat Suedia, cat si Finlanda si-au anuntat planurile de a solicita aderarea la NATO, o alianta militara defensiva formata in prezent din 30 de tari membre. Toate statele membre trebuie sa sustina admiterea unui nou membru pentru ca o cerere sa fie aprobata, iar presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat initial ca va bloca candidaturile celor doua tari nordice din cauza unor preocupari legate de securitate care se axau pe presupusa lor gazduire a unor membri ai unei organizatii pe care Turcia o considera un grup terorist.

Dar Erdogan si omologii sai finlandez si suedez s-au intalnit marti la un summit NATO la Madrid si au convenit asupra unui memorandum care a abordat preocuparile de securitate ale Turciei. Miercuri, NATO a invitat oficial Finlanda si Suedia sa se alature aliantei militare cu sprijinul Turciei.

Oficialii rusi, precum presedintele Vladimir Putin, s-au opus vehement expansiunii NATO si au avertizat atat Suedia, cat si Finlanda sa nu se alature randurilor sale. Putin a citat chiar perspectiva extinderii NATO ca fiind unul dintre motivele care l-au determinat sa invadeze Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

8 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

10 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

10 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

10 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

10 ore ago