Moscova cere Occidentului ca avertismentele ei sa fie tratate foarte serios: „Nu jucam la cacealma. NATO sa revina la pozitiile pe care le avea in 1997”

externe

Rusia nu joaca la cacealma prin inaintarea propunerilor de salvgardare a securitatii din partea NATO si a SUA si va depune toate eforturile pentru a facilita constientizarea Occidentului, a declarat luni ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov in revista Foreign Affairs.

„Cand spunem sus si tare ca cerem retragerea oficiala a deciziei luate la summitul de la Bucuresti din 2008 referitoare la [intentiile] Ucrainei si Georgiei de a adera la NATO, <…> cand spunem ca trebuie impiedicata extinderea in continuare a NATO, cand spunem ca instalatiile NATO si tot felul de activitati provocatoare pentru Rusia trebuie sa fie reduse la pozitiile care existau in 1997, cand a fost semnat Actul fondator NATO-Rusia, nu blufam. Acestea sunt propunerile noastre reale. Constientizarea de catre Occident a acestui lucru trebuie facilitata si vom depune toate eforturile pentru a realiza acest lucru”, a precizat inaltul diplomat.

Mentionam ca Romania a aderat la NATO in 2004.

Moscova considera ca amenintarea unei noi crize a rachetelor este serioasa, a mai aratat Riabkov.

Pe parcursul crizei, Rusia a oscilat intre o retorica dura, apeluri la dialog si avertismente dure, Riabkov comparand in mod repetat situatia cu criza rachetelor din Cuba din 1962, cand lumea a fost in pragul unui razboi nuclear.

Tot luni Districtul militar de Vest al Rusiei a anuntat organizarea unui exercitiu militar de antrenament pentru respingerea unui atac aerian masiv al unui adversar. Aproximativ 1.000 de soldati au luat parte la operatiune, a transmis Interfax, preluata de agentia britanica de presa citata.

Rusia a adunat zeci de mii de soldati in puncte de pregatire din apropierea Ucrainei si a cerut ca vecinul sau sudic sa nu fie primit in NATO si sa nu fie desfasurate arme ofensive acolo sau in alte tari vecine. Unele trupe au inceput sa se intoarca la bazele permanente dupa exercitii in apropierea Ucrainei.

La 17 decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat proiecte de acorduri privind garantiile de securitate cu caracter juridic obligatoriu din partea SUA si NATO. Acestea au fost inmanate secretarului de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, Karen Donfried, la 15 decembrie. Presedintele rus, Vladimir Putin, a remarcat in timpul conferintei sale anuale de presa ca Moscova a vazut reactia pozitiva a SUA la propunerile privind garantiile de securitate. Liderul rus a mentionat ca Washingtonul este pregatit sa inceapa discutiile la inceputul anului 2022 la Geneva. In plus, secretarul general al NATO a confirmat anterior ca alianta va examina cu atentie propunerile Moscovei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: