externe

Moscova cere Poloniei 750 de miliarde de dolari: „Exista ca stat doar datorita noua. Polonia a fost eliberata de Uniunea Sovietica, acum tradeaza memoria istorica”

Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat, a cerut duminica interzicerea tranzitarii pe teritoriul rusesc a camioanelor poloneze si ca Polonia sa compenseze financiar Moscova pentru ceea ce a spus ca a fost reconstructia sovietica a tarii est-europene dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Intr-un comunicat, citat de Reuters, Viaceslav Volodin a declarat ca Polonia trebuie pedepsita pentru ca a „tradat memoria istorica” a eliberarii tarii de catre Uniunea Sovietica in cel de-Al Doilea Razboi Mondial printr-o serie de acte ostile impotriva Moscovei.

Volodin a sustinut ca Polonia a existat ca stat doar „datorita tarii noastre”, el sustinand ca Varsovia ar trebui sa plateasca Rusiei peste 750 de miliarde de dolari pentru a o compensa pentru investitiile sovietice in tara dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

El a spus ca Polonia ar trebui, de asemenea, sa restituie teritoriile pe care le-a primit dupa razboi.

Volodin a mai spus ca o comisie parlamentara va incepe sa analizeze o interdictie de intrare a camioanelor poloneze pe teritoriul rusesc chiar de luni. O astfel de masura, a spus el, ar cauza Poloniei dureri financiare semnificative si pierderi de locuri de munca.

Relatiile tensionate ruso-poloneze s-au deteriorat si mai mult de la razboiul din Ucraina – ceea ce Moscova numeste „o operatiune militara speciala”, Varsovia pozitionandu-se ca unul dintre aliatii cheie ai Kievului.

Luna trecuta, Rusia a promis ca va raspunde cu duritate la ceea ce a spus ca a fost confiscarea ilegala de catre Polonia a scolii ambasadei sale din Varsovia, un act pe care l-a numit o incalcare flagranta a Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice.

In martie 2022, Polonia a anuntat ca expulzeaza 45 de diplomati rusi suspectati ca lucreaza pentru serviciile de informatii ale Moscovei.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

2 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

2 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

27 de minute ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

O oră ago

Primarul Brasovului: „Romania se afla la un moment de rascruce. Nu trebuie sa lasam acest partid comasat sa puna un pumn in gura democratiei din Romania”

Primarul Brasovului Allen Coliban considera ca tara noastra se afla la un moment de rascruce,…

24 de minute ago