Moscova cere Romaniei si fiecarui stat UE in parte sa-i spuna clar pozitia in legatura cu solicitarile ei privind „securitatea”. Rusia nu este multumita de raspunsul comun al UE

externe

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi ca tara sa nu este multumita de un raspuns colectiv al Uniunii Europene asupra interpretarii principiului indivizibilitatii securitatii europene si doreste raspunsuri individuale din partea tarilor membre, dupa ce seful diplomatiei europene a anuntat ca a transmis o scrisoare Moscovei in numele celor 27 de state membre ale blocului comunitar, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

”In locul raspunsurilor oneste din partea fiecarei tari, UE doreste sa prezinte un rol colectiv, care nu va reflecta nuantele pozitiilor nationale”, iar in acest caz ”nu va continua dialogul cu UE”, a spus Lavrov la o conferinta de presa dupa o intalnire avuta la Moscova cu sefa diplomatiei britanice Liz Truss.

In timp ce se desfasura aceasta conferinta de presa, seful diplomatiei europene Josep Borrell anunta pe Twitter ca i-a trimis lui Serghei Lavrov o scrisoare ”in numele statelor membre ale UE” cu raspunsul europenilor la cererile Rusiei privind garantiile de securitate, in urma unor solicitari adresate de Moscova individual acestor tari.

Rusia doreste ca statele membre ale NATO si OSCE – in cea din urma regasindu-se si toate statele membre ale UE – sa se pronunte fiecare separat asupra principiului indivizibilitatii securitatii adoptat la Istanbul in 1999 si care stabileste ca securitatea unui stat nu se poate realiza pe seama securitatii altui stat.

Moscova invoca acest postulat ca justificare pentru solicitarea ca NATO sa exclude orice noua extindere catre Est, cu accent asupra Ucrainei si Georgiei. ”Asteptam raspunsurile tuturor tarilor spatiului OSCE”, a insistat Lavrov.

Dupa ce in decembrie a transmis Statelor Unite si NATO o serie de cereri privind arhitectura de securitate europeana, printre care se regasesc incetarea extinderii NATO si retragerea trupelor Aliantei din statele care au aderat la ea dupa 1997, Moscova a privilegiat negocierea acestora la nivel bilateral cu capitalele occidentale, in special cu Washingtonul, fiind reticenta fata de discutiile in cadrul unor blocuri si organizatii, abordare vazuta de liderii occidentali drept o incercare de a provoca divizari in interiorul acestora.

Rusia a respins marti si un nou mecanism de dialog in cadrul OSCE pe care presedintia poloneza a acestei organizatii l-a promovat intr-o incercare de a diminua tensiunile intre Rusia si Ucraina si, intr-o forma mai ampla, intre Rusia si Occident. ”Pozitia noastra ramane neschimbata: trebuie sa ne axam pe un dialog cu SUA si cu tarile membre ale NATO, cu care incercam sa convenim garantii de securitate pe termen lung obligatorii din punct de vedere juridic”, a explicat ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukasevici.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: