externe

Moscova cere Ucrainei sa accepte „noile realitati” teritoriale. Kremlin: „Au aparut noi subiecti in Federatia Rusa”

Rusia a respins marti o propunere de pace a presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar implica o retragere a trupelor rusesti, afirmand ca Kievul trebuie sa accepte noile „realitati” teritoriale.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca aceste realitati includ adaugarea de catre Rusia a patru regiuni ucrainene ca „noi subiecti” ai sai – anexari pe care le-a proclamat in septembrie, dar pe care majoritatea tarilor din cadrul Natiunilor Unite le-au condamnat ca fiind ilegale.

El a raspuns astfel la o solicitare facuta luni de Zelenski liderilor din Grupul celor sapte puteri pentru mai multe echipamente militare, sprijin pentru stabilitate financiara si energetica si sprijin pentru o solutie de pace care ar incepe cu retragerea trupelor rusesti din Ucraina, incepand cu acest Craciun.

„Acestia sunt trei pasi spre o continuare a ostilitatilor”, a declarat Peskov, citat de Reuters.

„Partea ucraineana trebuie sa tina cont de realitatile care s-au dezvoltat in acest timp”, a adaugat el, intrebat despre propunerea de retragere a trupelor rusesti.

„Iar aceste realitati indica faptul ca au aparut noi subiecti in Federatia Rusa. Ele au aparut ca urmare a referendumurilor care au avut loc in aceste teritorii. Fara a lua in considerare aceste noi realitati, nu este posibil niciun fel de progres”.

Peskobv a exclus posibilitatea ca Rusia sa-si retraga trupele pana la sfarsitul anului: „Nu exista nicio indoiala”.

Ucraina si aliatii sai occidentali au respins „referendumurile” la care s-a referit Peskov in patru regiuni din sudul si estul Ucrainei pe care Rusia le ocupa partial, spunand ca acestea au fost desfasurate sub amenintarea armelor.

De la anexari, Rusia a pierdut teren semnificativ in sudul si estul Ucrainei si a vorbit mai des despre disponibilitatea sa de a purta discutii de pace. Dar afirma ca nu considera ca Ucraina si Occidentul, care furnizeaza arme Kievului, sunt pregatiti sa negocieze. Moscova a respins acuzatiile potrivit carora discutiile sale despre diplomatie sunt o incercare de a castiga timp pentru a permite fortelor sale epuizate sa se regrupeze dupa aproape 10 luni de razboi si o serie de infrangeri si retrageri.

Ucraina spune ca Rusia trebuie sa inceteze atacurile si sa se retraga din toate teritoriile pe care le-a ocupat, iar Zelenski i-a indemnat luni pe liderii G7 sa sustina ideea sa de a convoca un summit special pentru pace globala.

Summitul ar urma sa se concentreze pe implementarea planului de pace in 10 puncte al Kievului, care insista, printre altele, asupra retragerii de catre Rusia a tuturor trupelor sale din Ucraina si asupra faptului ca Kievul nu va face nicio concesie teritoriala.

„Indiferent de ceea ce intentioneaza sa faca agresorul, atunci cand lumea este cu adevarat unita, atunci lumea, si nu agresorul, este cea care determina modul in care evolueaza evenimentele”, a declarat Zelenski in discursul sau video nocturn de luni.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Diavolul se imbraca de la Prada. Si Piedone se incalta tot de acolo, dar plange de mila pensionarilor saraci

Adept al politicii pasilor marunti, Piedone nu s-a repezit, la intrarea lui pe marea scena…

2 ore ago

SUA si Rusia se pregatesc de o confruntare la ONU in legatura cu armele nucleare in spatiu. Rusii vor sa amplaseze pe orbita Pamantului o arma nucleara antisatelit

Statele Unite si Rusia se vor confrunta miercuri in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor…

9 minute ago

Si Grindeanu vrea negocieri cu Piedone: „Vorbim de maximizarea sanselor”

Prim-vicepresedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, ca "anticipeaza o batalie extrem de stransa" in…

4 minute ago

Candidatul care i-ar putea da lovitura de gratie lui Donald Trump nu este Joe Biden, ci Robert F. Kennedy Jr – acesta ia voturi decisive de la fostul presedinte

Campania independenta a lui Robert F. Kennedy Jr. pentru presedintie pare sa-l afecteze mai mult…

46 de minute ago

Razbunarea fariseilor: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, l-a suspendat din functie pe preotul care a tinut slujba la comemorarea lui Navalnii

Conducatorul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, i-a impus o suspendare de trei ani preotului care…

O oră ago