Moscova da un nou semnal ingrijorator: „Daca depinde de Rusia, nu va fi razboi. Dar nici nu vom permite sa ne fie ignorate sau calcate grosolan in picioare interesele”

externe

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca, ”daca depinde de Rusia, nu va fi razboi” cu Ucraina, intr-un interviu acordat presei locale si transmis in direct, relateaza EFE, citata de Agerpres.

„Daca depinde de Rusia, nu va fi razboi. Nu vrem razboaie. Dar nici nu vom permite sa ne fie ignorate sau calcate grosolan in picioare interesele”, a transmis Lavrov.

Seful diplomatiei ruse a raspuns in acest mod atunci cand a fost intrebat daca va fi razboi ca urmare a tensiunilor cu Occidentul in privinta Ucrainei.

„Noi am ales calea diplomatica de mai multe decenii”, a insistat Lavrov, adaugand ca principiul Rusiei este sa conlucreze cu toata lumea.

Totodata, potrivit Reuters, Lavrov a apreciat ca propunerile primite din partea SUA sunt mai bune decat cele venite de la NATO in ceea ce priveste garantiile de securitate cerute de Moscova, si a mentionat ca presedintele rus Vladimir Putin va decide cu privire la felul in care va raspunde acestor propuneri.

Raspunsurile americane sunt „destul de confuze”, dar contin elemente rationale in „chestiuni secundare”, cum ar fi amplasarea de rachete cu raza scurta si medie de actiune. Lavrov a apreciat ca dezbaterea asupra acestor rachete a fost respinsa de SUA in ultimii ani, iar „acum ei propun sa fie abordata”.

Pe de alta parte, Lavrov a acuzat SUA ca se folosesc de „regimul (presedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski” pentru a creste tensiunile, potrivit Reuters. El a adaugat ca si Rusia ar trebui sa ia masuri de precautie pentru protejarea diplomatilor sai din Ucraina, in contextul in care SUA si Canada au luat decizia de a repatria temporar familiile personalului diplomatic din aceasta tara, de teama unei invazii a Rusiei.

In ceea ce priveste amenintarile SUA de a impune noi sanctiuni Rusiei in cazul in care invadeaza Ucraina, Lavrov a apreciat ca acestea „ar echivala cu ruperea relatiilor”.

Seful diplomatiei ruse a mai declarat ca se asteapta sa aiba o intrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, in urmatoarele doua saptamani.

Pe de alta parte, agentia de presa rusa Interfax a anuntat ca Lavrov va avea o convorbire telefonica vineri cu omologul sau german, Annalena Baerbock. Rusia vrea ca autoritatile germane de resort sa dea unda verde in privinta gazoductului Nord Stream 2, aminteste Reuters.

Acest gazoduct, destinat sa transporte gaze rusesti in Germania si in Europa prin Marea Baltica, ocolind Ucraina, este finalizat. Dar punerea sa in functiune ramane blocata in prezent de autoritatea de reglementare energetica germana din motive juridice.

Mai mult despre: ,

Comentarii: