Moscova dezvaluie cum au ajuns jeep-urile TOYOTA in posesia jihadistilor ISIS

news

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a dezvaluit, marti, ca Statele Unite au ajutat ISIS sa intre in posesia jeep-urilor Toyota. Informatia a fost strecurata intr-o declaratie despre armamentul parasutat de SUA rebelilor din Siria.

‘SUA au anuntat ieri (luni) ca si-au schimbat conceptul de sprijinire a opozitiei. In loc de antrenamente, vor parasuta munitie. Unde va ajunge insa aceasta? Nu va ajunge si ea, in urma jeep-urilor, in mainile jihadistilor Statului Islamic‘, s-a intrebat retoric Serghei Lavrov. ‘Moscova nu are nicio indoiala ca o parte semnificativa de arme, livrate de SUA opozitiei siriene, ajunge in mainile teroristilor’, a insistat el, potrivit RIA Novosti.

Potrivit unui responsabil al Pentagonului, avioane-cargo americane au parasutat in total 50 de tone de munitii duminica gruparilor arabe siriene ‘ai caror responsabili au facut obiectul unor verificari adecvate de catre Statele Unite’, dupa cum a relatat AFP.

In acelasi timp, Lavrov a declarat ca in componenta Fortelor Democratice Siriene (YPG), catalogate de SUA drept ‘opozitie moderata’ in Siria, figureaza si grupari teroriste. Crearea FDS a fost anuntata intr-un comunicat de catre purtatorul de cuvant al Unitatilor de Protectie a Poporului Kurd (YPG).

Recent, trezoreria americana a cerut informatii de la Toyota despre cum au ajuns masinile de teren ale companiei in mainile ISIS, fiind folosite in inregistrari video de propaganda.

Intr-un comunicat, Toyota a explicat ca este vorba despre o campanie mai larga a Trezoreriei americane, care vrea sa investigheze lanturile internationale de aprovizionare cu arme si masini si fluxul de capital din Orientul Mijlociu. Stirea referitoare la Toyota si masinile sale a fost difuzata prima oara de ABC News, apoi a fost preluata de toata presa americana.

„Toyota s-a angajat sa respecte intrutorul legile si reglementarile din fiecare tara sau regiune in care opereaza si cere dealerilor si distribuitorilor sai sa faca acelasi lucru. Sustinem ancheta Trezoreriei Americane in ceea ce priveste furnizarea de echipamente si fluxul de capital si bunuri in Orientul Mijlociu”, a spus purtatorul de cuvant Ed Lewis pentru CNN. El a adaugat ca este imposibil pentru un producator de masini sa controleze in totalitate modul in care masinile sunt deturnate, furate sau revandute de terte parti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: