externe

Moscova imparte deja pasapoarte rusesti in teritoriile cotropite: „Se deschide o noua epoca pentru noi”

Rusia a emis sambata primele sale pasapoarte pentru locuitori din Herson, oras din sudul Ucrainei ocupat de trupele Moscovei, au relatat agentii ruse de presa, citate de AFP, informeaza Agerpres.

Conform agentiei oficiale TASS, 23 de locuitori din Herson au primit, in cadrul unei ceremonii, un pasaport rus, o „procedura simplificata” permisa datorita unui decret semnat la sfarsitul lunii mai de presedintele rus Vladimir Putin.

„Toti locuitorii nostri din Herson vor sa obtina un pasaport si cetatenia (rusa) cat mai repede posibil”, a dat asigurari in timpul ceremoniei Vladimir Saldo, seful administratiei pro-ruse din regiune, citat de TASS.

„Se deschide o noua epoca pentru noi (…) Este documentul cel mai important pe care il detine o persoana in viata sa”, a precizat el apoi pentru agentia RIA Novosti.

Conform autoritatilor proruse din Herson, data emiterii acestor prime pasapoarte rusesti a fost aleasa pentru a coincide cu Ziua Nationala a Rusiei, 12 iunie, cand se celebreaza independenta tarii.

Regiunea Hersoon a fost aproape in totalitate cucerita de armata rusa la inceputul ofensivei sale lansate la 24 februarie. Decretul semnat de Kremlin la sfarsitul lunii mai, care autorizeaza autoritatile locale pro-ruse sa emita pasapoarte locuitorilor, vizeaza de asemenea si regiunea Zaporojia, controlata in parte de Moscova.

Ucraina a denuntat instaurarea acestei proceduri speciale, spunand ca este o „incalcare flagranta” a integritatii sale teritoriale.

„Decretul prezidential rus este nul din punct de vedere juridic si nu va avea consecinte” asupra „apartenentei locuitorilor din teritoriile ocupate temporare de Rusia la cetatenia ucraineana”, a transmis Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

17 minute ago

„Ofiter de informarii sub acoperire”. Londra il expulzeaza pe atasatul militar al ambasadei Rusiei in Marea Britanie

Marea Britanie il va expulza pe atasatul militar al ambasadei Rusiei la Londra, va retrage…

9 minute ago

Popularitatea SUA scade la nivel mondial, sustine un nou studiu. China si Rusia castiga in special in regiunile sarace

Popularitatea Americii ca putere globala scade la nivel mondial, in special in tarile cu majoritate…

O oră ago

Teodosie, trimis in judecata de DNA. Alaturi de arhiepiscop va fi in sala de judecata si consilierul acestuia, Ilie Petre

Procurorii DNA Constanta au dispus, miercuri, trimiterea in judecata a lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.…

3 ore ago

Presshub: Fosti judecatori „apolitici”, candidati pe liste de partid

Fosti judecatori „apolitici”, candidati pe liste de partid. Printre acestia se numara fosta presedinta a…

43 de minute ago